Climă America de Sud

Pământ uscat în Deșertul Atacama Pământ uscat în Deșertul Atacama

Clima continentului sud-american este predominant caldă și umedă. Cu toate acestea, suprafața vastă pe care se întinde America de Sud, face ca starea vremii să varieze în funcție de regiune, fiecare dispunând de propriile caracteristici termice și climatice. Alți factori care influențează clima Americii de Sud sunt altitudinea – de la înălțimile munților Anzi la platourile joase din partea de sud a continentului sau bazinul Amazonului, curenții oceanici și vânturile.

Clima Americii de Sud diferă, așa cum am spus, de la regiune la regiune. Amazonul dispune de climatul tipic umed și fierbinte, potrivit dezvoltării pădurilor tropicale. Temperaturile aici pendulează între 20 și 35 de grade Celsius. Munții Anzi, pe de altă parte, rămân reci pe toată durata anului, cu temperaturi destul de joase.

Zonele deșertice din Chile sunt cele mai lipsite de precipitații. Vânturile dinspre vest aduc după sine cantități importante de ploaie, însă valul de umezeală se oprește în lanțul montan, păstrând partea de est aproape lipsită de precipitații. Curentul oceanic peruan este responsabil pentru lungimile aride de coastă din Peru, precum și din partea de nord a statului Chile. Curentul rece nu poate păstra un grad mare de umezeală.

Cele mai înalte temperaturi din America de Sud s-au înregistrat în Gran Chaco din Argentina – aproximativ 43 de grade Celsius, iar cea mai umedă zonă este Quibdo din Columbia, cu 890 de centrimetri de ploaie în fiecare an. Cele patru părți ale Americii de Sud ce se bucură de căderi masive de precipitații sunt Bazinul Amazonului, zona de coastă a statelor Guyana Franceză, Guyana și Surinam, partea de sud a statului Chile și coasta sud-vestică a țărilor Columbia și Ecuador.

O caracteristică specială a climei Americii de Sud este El Nino. Între doi și șapte ani, curentul oceanic rece peruan își slăbește puterea, astfel că apele calde dinspre nord invadează zona paralelă cu coasta, înspre sud. Atunci când apare, El Nino afectează semnificativ clima sud-americană și cauzează apariția de precipitații masive chiar și în zonele mai uscate a Americii de Sud.

Ultimele articole despre climă

Casa Parlamentului britanic iarna

Climă Londra

Este cunoscută gluma ce ne informează că londonezii - sau britanicii, în general -, discută obsesiv despre vreme. Bur...
Nori negri deasupra capitalei Belgiei

Climă Bruxelles

Cultura bogată a orașului Bruxelles îl recomandă ca o destinație ideală pentru un scurt sejur indiferent de perioada ...
Tramvai în timpul iernii la Viena

Climă Viena

Viena are, asa cum probabil banuiti, veri calde si ierni reci, intercalate cu perioade climatice mai degraba blande, ...
Oameni cu umbrela în timpul ploii la Londra

Climă Marea Britanie

Clima in Marea Britanie este blanda, raportandu-ne la pozitia pe glob, la o latitudine de peste 50 de grade nord...