Climă Australia

Ariditate în Canionul Regilor de lângă Perth Ariditate în Canionul Regilor de lângă Perth

Clima Australiei a devenit ceva mai greu de prezis in ultima perioada de timp, odata cu fenomene precum ariditatea excesiva din partea de est, efectul ciclic al uraganului El Nino, chiar si gaura substantiala in stratul de ozon, suparator de aproape de continent, toate parte a unui nou sablon pe termen lung. Schimbarile climatice par sa fie confirmate de dezastrele naturale din ultimii ani. Doar in 2008 si in 2009, au fost inundatii masive in Teritoriile de Nord, seceta in New South Wales, furtuni asemanatoare uraganelor in partea de vest a Australiei, o temperatura record in partea sa sudica si un incendiu devastator al vegetatiei din regiunea Victoria. Cu o vreme care devine de la an la an mai ciudata, oamenii de stiinta cred ca conditiile nefavorabile sunt cauzate de incalzirea globala.

Vizitatorii veniti din emisfera nordica vor trebui sa-si aduca aminte, pe cat posibil, ca primii colonizatori au observat ca in Australia natura este pe dos, cand este iarna sau vara in emisfera nordica, in emisfera sudica avem sezoanele opuse, un principiu care este mai greu de aplicat atunci cand vine vorba despre sezoanele de tranzitie de primavara si de toamna. Pentru ca lucrurile sa fie si mai confuze, cele patru sezoane exista doar in partea de sud a Australiei, in afara zonei tropicale.

Diagramă climă Australia
Temperaturi și precipitații în Australia de-a lungul anului

In zona de coasta de aici veti gasi veri cu temperaturi decente cu valuri regulate de caldura in jur de 40 de grade Celsius, din fericire nu de lunga durata. Inaintant in interiorul continentului, temperaturile cresc pe masura ce ne indepartam de ocean. Iernile, pe de alta parte, sunt urate, in special in regiunea Victoria, unde, mai mult decat atmosfera intunecata omniprezenta, zilele devin foarte scurte. Varfurile muntoase Tazmaniei reprezinta o zona greu de prezis din punct de vedere meteorologic, imprevizibile pe toata durata anului. Totusi, pe perioada verii, tinutul este unul placut si imbietor, potrivit pentru excursii si pentru a explora atractiile din aer liber ale insulei.

De-a lungul coastelor din zona tropicala, exista, in principiu, doar doua sezoane. Cea mai buna perioada pentru o vizita este in sezonul uscat si insorit din perioada aprilie – noiembrie, cu o umiditate moderata de coasta tinand in frau temperaturile din timpul zilelor si al noptilor si chiar noptile din zonele de interior. La capatul opus sta sezonul umed, inceput printr-o perioada cu o umezeala care se apropie de maxim in lunile noiembrie si decembrie (inceputul iernii in Romania, al verii in Australia). Pe masura ce norii de furtuna se aduna, temperaturile ridicate, umiditatea sufocanta si presiunea atmosferica pot provoca comportamente ciudate pentru cei mai putin aclimatizati. Cu toate acestea, precipitatiile de la jumatatea zilei poate fi cu adevarat intoxicanta si enervanta, inducand o relaxare obligatorie, cunoscuta in randurile localnicilor; mai mult, zona rurala, daca puteti sa o accesati, se vede cel mai bine in aceasta perioada.

Interiorul Australiei este un semi-desert arid cu foarte putin precipitatii, temperaturi ridicate mai ales in perioada verii si ocazional, nopti friguroase. Daca nu sunteti bine echipati pentru a face fata extremelor, probabil ca cea mai potrivita perioada pentru a veni aici este in timpul sezoanelor de tranzitie, intre aprilie – iunie, octombrie sau noiembrie.

In general, cea mai buna perioada pentru a vizita zona sudica este in timpul verii australiene, din decembrie pana in martie, cu toate ca lungile sarbatori din jurul Craciunului si anului nou inseamna preturi mai mari si plajele mai aglomerate. In nordul dominat de clima tropicala, cele mai bune luni sunt intre mai si octombrie, asa cum in partea centrala a tarii sunt in octombrie, noiembrie, martie, aprilie si mai. Daca faceti un tur mai indelungat, atunci alegeti sa mergeti sa vedeti coasta sudica in timpul verii si cea nordica in timpul iernii.

Nu uitati, clima Australiei este inversul climei de la noi. Daca in Romania este iarna, Australia beneficiaza de vara si viceversa!

Surse imagini

Ultimele articole despre climă

Casa Parlamentului britanic iarna

Climă Londra

Este cunoscută gluma ce ne informează că londonezii - sau britanicii, în general -, discută obsesiv despre vreme. Bur...
Nori negri deasupra capitalei Belgiei

Climă Bruxelles

Cultura bogată a orașului Bruxelles îl recomandă ca o destinație ideală pentru un scurt sejur indiferent de perioada ...
Tramvai în timpul iernii la Viena

Climă Viena

Viena are, asa cum probabil banuiti, veri calde si ierni reci, intercalate cu perioade climatice mai degraba blande, ...
Oameni cu umbrela în timpul ploii la Londra

Climă Marea Britanie

Clima in Marea Britanie este blanda, raportandu-ne la pozitia pe glob, la o latitudine de peste 50 de grade nord...