Climă Brazilia

Cădere de apă în Minas Gerais Cădere de apă în Minas Gerais

Datorită dimensiunilor sale uriașe și reliefului variat, clima Braziliei este neegală, chiar dacă mare parte din teritoriul țării se găsește în zona tropicală – aproximativ 90%. Având aceste lucruri în vedere, în afară de cazul în care călătoriți în partea de sud extrem a țării, clima Braziliei are două sezoane: cel ploios (vara) și cel uscat (iarna). Să ne amintim totuși că Brazilia este cea mai mare țară a Americii de Sud (ocupând circa 47% din suprafața totală a continentului, 8.514.877 kmp) și este a cincea ca mărime a lumii, atât ca număr de locuitori, cât și ca suprafață ocupată.

Deși veți fi bucuroși că ați scăpat de frig, trebuie să vă feriți de ploaie, în special dacă vă îndreptați spre pădurea amazoniană. Amintiți-vă, totuși, că sezoanele din Brazilia, datorită locației sale în emisfera sudică, sunt inversul sezoanelor de la noi:

  • Primăvara: septembrie – decembrie
  • Vara: decembrie – martie
  • Toamna: martie – iunie
  • Iarna: iunie – septembrie
Grafic climatic Brazilia
Diagrama temperaturilor și precipitațiilor în funcție de lună în Brazilia

Potrivit sistemului de clasificare climatică Köppen (Wladimir Köppen: geograf și meteorolog german 1846 – 1940), clima Braziliei prezintă cinci subtipuri climatice: ecuatorial, tropical, semiarid, tropical înalt și subtropical. Climatul ecuatorial sau al pădurilor tropicale se găsește la 12 grade nord și sud de ecuador. De fapt, ecuatorul traversează gura de vărsare a Amazonului, o regiune fierbinte și umedă tot timpul anului, cu temperaturi de peste 25 de grade Celsius și precipitații anuale între 1.750 mm și 2.000 mm. Cu toate acestea, în vestul Amazonului și zona Belem, ploilor pot depăși chiar și pragul de 3.000 mm. În ciuda nivelului de precipitații înalt, pădurea amazoniană are parte de câteva luni de sezon uscat (3 până la 5 luni).

Clima Braziliei de nord-est prezinta cele mai calde și mai uscate condiții din țară. Precipitațiile sunt sărace și în timpul sezonului uscat – din mai până în noiembrie – temperaturile pot depăși, pe alocuri, 38 grade Celsius. Mai jos de tropicul capricornului, ce traversează țara la latitudinea orașului São Paulo, clima Braziliei devine una temperată. Situate pe un platou, orașele Brasilia, São Paulo și Belo Horizonte, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri, au o climă mai blândă, cu temperaturi între 15 și 30 de grade Celsius.

Orașele de coastă Rio de Janeiro, Recife și Salvador, sub dominația alizeelor, se bucură de o vreme caldă, cu temperaturi medii între 23 și 27 de grade Celsius. Media orașului Rio este în jur de 26 de grade Celsius, însă poate să fie extrem de cald – 38 de grade Celsius și chiar mai mult – în lunile de vară: decembrie – martie. În februarie, temperatura maximă medie din Rio atinge 29 de grade Celsius, iar media inferioară o găsim în iulie – 17 grade Celsius.

Surse imagini

Ultimele articole despre climă

Casa Parlamentului britanic iarna

Climă Londra

Este cunoscută gluma ce ne informează că londonezii - sau britanicii, în general -, discută obsesiv despre vreme. Bur...
Nori negri deasupra capitalei Belgiei

Climă Bruxelles

Cultura bogată a orașului Bruxelles îl recomandă ca o destinație ideală pentru un scurt sejur indiferent de perioada ...
Tramvai în timpul iernii la Viena

Climă Viena

Viena are, asa cum probabil banuiti, veri calde si ierni reci, intercalate cu perioade climatice mai degraba blande, ...
Oameni cu umbrela în timpul ploii la Londra

Climă Marea Britanie

Clima in Marea Britanie este blanda, raportandu-ne la pozitia pe glob, la o latitudine de peste 50 de grade nord...