Ghid turistic Brazilia

Rio de Janeiro Rio de Janeiro

De la chemările sălbatice ale Amazonului până la curbele desenate pe nisip de mulţimea de turişti de pe Copacabana, Brazilia este o celebrare a tot ce înseamnă mare, îndrăzneţ şi frumos. Vasta zonă de coastă este înţesată de plaje extraordinare şi insule numai bune pentru escapadele binemeritate, în timp ce aglomeratul Rio de Janeiro şi cochetul São Paolo oferă o viaţă de noapte extrem de palpitantă şi o porţie de cultură pe gustul tuturor. Nu putem să lăsam la o parte cel mai mare spectacol de pe pământ, carnavalul de la Rio, o aventură cum numai aici puteţi trăi.

Organizarea Campionatului Mondial de Fotbal în 2014 (da, fotbalul s-a întors în casa spectacolului) şi Jocurilor Olimpice din 2016, cea mai mare ţară din America de Sud a fost centrul atenţiei câţiva ani de acum încolo şi nimic din ce se întâmplă, nimic din acest succes nu este fără motiv. Fie că vorbim despre străzile ordonate din São Paolo sau despre plajele neprihănite din Buzios, se pare că Brazilia este gata să facă faţă oricăror provocări.

Preţurile cresc pe măsură ce aceste două evenimente se apropie iar acum şi cea mai simplă vacanţă în Brazilia ne face să umblăm mai adânc în buzunare. Şi se întâmplă pe nesimţite şi fără să luăm în calcul biletele de avion. Fărădelegile încă mai există, flagelul nu s-a şters pur şi simplu de pe faţa pământului, aşa cum am putut vedea în capodopera cinematografică „Cidade de Deus” (cunoscut în România sub numele de „Oraşul îngerilor”, în traducere liberă însă „Oraşul lui Dumnezeu”). Mai există încă în special în zonele urbane aglomerate, cu precădere în periferiile acestora, renumitele favelas. Totuşi, pentru cei inteligenţi, există posibilitatea ca toate aceste zone să fie evitate iar vacanţa să se desfăşoare în condiţii optime.

Brazilienii spun adeseori că trăiesc într-un adevărat continent pe post de ţară. Este o exagerare ce se poate trece cu vederea. Masa continentală este mai mare decât cea a Statelor Unite dacă excludem de aici Alaska. Din Recife, situate în partea de est, până la graniţa de vest cu Peru, distanţa este mai mare decât cea de la Londra la Moscova, iar de la nord la sud avem de parcurs aproximativ distanţa dintre Los Angeles şi New York. Brazilia nu are munţii pe care îi oferă ţările vecine din Anzi, dar în oricare altă privinţă este pur şi simplu spectaculoasă. Nu putem să ne referim doar la peisajele naturale, putem să ne aşteptăm şi la o varietate culturală deosebită, aşa cum îi stă bine oricărei civilizaţii de această dimensiune.

În ciuda întinderilor continentale imense, mai puţin de două treimi din populaţia Braziliei locuieşte pe coastă sau în preajma acesteia şi puţin peste jumătate stau în zone urbane, chiar şi pe suprafaţa bazinului Amazonului. În Rio de Janeiro şi în São Paolo, Brazilia arată lumii că dispune de două dintre cele mai mari metropole ale lumii, iar 10 alte oraşe susţin peste 1 milion de locuitori fiecare. Totuşi, Brazilia se vede ca o ţară de frontieră şi cu siguranţă că o dată avansând înspre interior, densitatea populaţiei scade proporţional cu distanţa de coastă. În America de Sud, doar Chile şi Ecuador nu au graniţă cu Brazilia, restul de 10 – din totalul de 12 ţări ale Americii de Sud – Guyana, Surinam, Guiana Franceză, Columbia, Venezuela, Peru, Bolivia, Paraguay, Uruguay şi Argentina, toate fac parte din peisajul de hotar al poziţiei 5 din clasamentul celor mai mari naţiuni din lume, Brazilia.

Ceilalţi sud-americani privesc Brazilia ca o rasă aparte şi limba are o mare legătură cu acest aspect. Brazilienii înţeleg spaniolă dar vorbitorii de spaniolă înţeleg cu greu portugheza. Brazilienii arată şi cumva diferit. În sudul extrem emigraţia de germani şi est-europeni şi-a lăsat amprenta. São Paolo dispune de cea mai largă comunitate de japonezi din afara Japoniei însăşi. Comerţul cu sclavi stă în spatele populaţiei de afro-brazilieni concentraţi în Rio, Salvador şi São Luis, în timă ce influenţele indienilor băştinaşi se simt mai preponderent în bazinul marelui fluviu Amazon. Italienii şi portughezii nu au stat nici ei deoparte, iar prezenţa lor se face simţită de-a lungul întregii ţări.

Brazilia este ţara unor profunde contradicţii economice. Industrializarea post-belică rapidă a adus Brazilia în topul celor mai prospere 10 ţări din lume în anii 1990 iar teoria conform căreia Brazilia este o ţară în curs de dezvoltare este una total greşită. Devine din ce în ce mai evident că Brazilia ajunge să fie principalul exportator de produse agricole din lume iar companiile multinaţionale cu capital autohton concurează cu succes pe piaţa mondială. Ultimii 10 ani a cunoscut o expansiune fără precedent a clasei de mijloc braziliene şi indicatorii sociali, mergând mână în mână cu cei economici, ne spun că speranţa şi condiţiile de viaţă în mare parte a regiunilor sunt într-o ascensiune de neoprit.

Divizările sociale rămân fără îndoială o problemă. Partea de sud a ţării, pe linia Rio – São Paulo reprezintă un fel de Elveţie a Americii Latine, însă ceva mai sus găsim o Indie, tot aşa cum înaintând şi mai tare în sus sau spre est, condiţiile decente şi prosperitatea încetează să mai existe. Oraşele suferă de flagelul „favelas”, cartiere de cocioabe dărăpănate ce se adună în jurul zgârie-norilor şi există şi câteva diferenţe regionale majore. Brazilia are totuşi resurse extraordinare de a contracara aceste diferenţe în următoare perioadă de timp. Totuşi, doar o pătura extrem de subţire a reuşit să profite de pe urma exploatării acestor resurse până acum. Corupţia instituţionalizată, un sector public ineficient şi umflat şi conservatorismul clasei de mijloc sunt doar câteva dintre problemele încă existente.

Cu toate acestea, dificultăţile pe care le întâmpină Brazilia nu pun în umbră în niciun fel viaţa de zi cu zi a ţării, una vibrantă şi pacifistă, care nu încurcă activitatea turistică. Cred că ar fi corect să spunem că nu există un alt loc în lume unde oamenii se bucură de viaţă într-o asemenea măsură, cel mai bun exemplu în acest sens fiind festivităţile orgiastice din timpul carnavalului de la Rio, dar nu putem să lăsam deoparte nici viaţa de noapte înfloritoare, întâlnită în orice oraş de dimensiuni decente. Acest hedonism naţional se manifestă şi în adevărata cultură construită în jurul plajelor Braziliei, în muzica şi dansul proliferate aici, în bogata bucătărie regională. Aceleaşi dimensiuni o au şi chestiunile legate de sex, subiect tabu prin alte colţuri ale lumii, chiar şi homosexualitate, caracteristică regăsită doar în Brazilia şi nicăieri altundeva în America de Sud.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...