Clima din Caraibe este tropicală, moderată într-o anumită măsură de vânturile din nord-est. Condițiile climatice individuale depind însă de altitudine. La nivelul mării, există variații minore de temperatură, indiferent de ora din zi sau sezonul din an. Temperaturile se înscriu între 24 și 32 grade Celsius. În Jamaica însă, în capitala Kingston, temperatura medie este de 26 grade Celsius, în timp ce la Mandeville, puțin deasupra nivelului de 600 de metri altitudine, în Munții Carpenters din Parohia Manchester, au fost înregistrate temperaturi de până la 10 grade Celsius. Perioada diurnă tinde să fie mai scurtă în timpul verii și mai lungă în timpul iernii, față de zonele montane. Diviziunile convenționale nu se fac însă în funcție de cele patru anotimpuri clasice, ci între lungul sezon ploios dintre mai și octombrie și sezonul uscat, corespunzător iernii din emisfera nordică.
Chiar și în timpul sezonului umed, precipitațiile variază semnificativ. Zonele insulare montane expuse la vânt recepționează ceva mai multe precipitații, în timp ce zonele protejate sunt ceva mai uscate. Insulele plate primesc cantități ceva mai mici de ploaie, însă după un tipar mai stabil. De exemplu, în Munții Albaștri din estul Jamaica s-au înregistrat în jur de 558 cm de ploaie pe an, în timp ce Kingston, de pe coasta de sud-est, nu a primit decât 399 cm. Bridgetown, capitala Barbados, are o medie anuală de 127 cm, în timp ce Bathsheba de pe coasta estică recepționează 254 cm, în ciuda faptului că cele două localități se găsesc la doar 27 kilometri distanță. Stațiile de înregistrare a cantităților de precipitații din Northern Range, în Trinidad, au măsurat în jur de 302 cm pe an, în timp ce pe aeroportul Piarco de pe câmpiile Caroni, s-au măsurat decât 140 cm. Mare parte din precipitații se descarcă în timpul zilei, în scurte averse, de la câteva minute la câteva ore. Ploile cele mai abundente pică în mai și în august, perioade ce coincid cu sezonul uraganelor. Insulele Barbados, Trinidad și Tobago, sunt destul de izolate, spre sud, neavând parte de un număr mare de astfel de fenomene naturale extreme.
Uraganele fac parte în mod natural din viața insulelor din Caraibe, cu propriul lor sezon, ce durează din iunie până în noiembrie. Uraganele se nasc la suprafața oceanului, de obicei în partea de est a Caraibilor, în timpul lunilor de vară, când suprafața apei are temperaturi de peste 26-27 grade Celsius și presiunea atmosferică scade sub 950 milibari. Aceste condiții climatice formează arii depresionare cu vânturi ce depășesc, pe alocuri, 250 kilometri pe oră, formând „ochiuri” de 15-20 kilometri diametru și producând pagube materiale serioase în zonele pe care le traversează. Uraganele pot acoperi, spre final, suprafețe de peste 800 kilometri. Istoria recentă a insulelor din Caraibe este asociată cu uraganele Eloise (1975), David (1979), Allen (1980), Mitch în 1998, Jeanne în 2004, Katrina și Stan în 2005.
Surse imagini
- Bahamas: Lauren_vdM - Pixabay | Licență Pixabay