Din cauza geografiei variate a țării, sezoanele climatice se împart inconstant pe întreaga suprafață. În funcție de regiunea pe care doriți s-o vizitați și activitățile pe care ați vrea să le întreprindeți, fiecare localitate din Chile prezintă anumite caracteristici sezonale.
Dacă doriți să vedeți Torres del Paine sau Districtul Lacurilor, perioada ideală este în timpul lunilor de vară, între decembrie și martie, sezonul considerat de vârf pe întreaga suprafață a țării. Este perioada festivalurilor și a mișcării în aer liber. Amintiți-vă totuși faptul că vă aflați în perioada de vârf turistic și este necesar să vă faceți rezervările din timp, în funcție de itinerariul pe care vi l-ați propus. Nu vreți să rămâneți blocați într-o țară necunoscută, peste noapte, fără un acoperiș deasupra capului.
Cu toate acestea, dacă doriți să explorați zona Altiplano de nord, vara este sezonul umed, cu musoni ce strică după-amiezile liniștite. Ierna, ce durează din iunie până în septembrie, este sezonul potrivit dăcă sunteți în Chile pentru schi. Nimic nu bate o experiență pe versanții Anzilor, întotdeauna înzăpeziți. În timp ce locuri precum Deșertul Atacama pot fi vizitate pe toată durata anului, luna martie, din timpul toamnei australe, este ideală pentru o vizită pe Insulele Paștelui sau arhipelagul Juan Fernandez.
Primăvara (de la sfârșitul lui septembrie și până în noiembrie), dar și toamna (martie – mai) sunt două sezoane fantastice în care vă puteți organiza sejurul în Chile, de vreme ce majoritatea orașelor principale se bucură de o vreme plăcută, iar prețurile de cazare sunt din cele mai mici. Catalogat ca extra-sezon, nu trebuie să vă faceți griji din punct de vedere al aglomerației, cu excepția câtorva turiști din America de Nord sau poate din Europa. Cea mai bună perioadă pentru a vizita secțiunea mediană a țării este între septembrie și noiembrie sau februarie – aprilie.
Chile dispune de o diversitate de condiții climatice, ce variază de la subtropicală la temperată și chiar polară în sudul extrem, un mix cauzat de lungimea record de la nord la sud. Din punct de vedere climatologic, putem diviza Chile în trei zone distincte: nordul ce include Deșertul Atacama, caracterizat de condiții aride și lipsite de precipitații, regiunea centrală a țării ce se bucură de un climat asemănător celui mediteranean, cu ierni blânde și veri lungi și uscate, și sudul, mai rece și mai umed, cu vânturi de intensitate ridicată. Precipitațiile cresc de la aproape zero în Deșertul Atacama la 5.000 mm pe an în sud. Temperaturile anuale medii din capitala Santiago variază de la 3 – 14 grade Celsius în iulie, la 12 – 29 grade în ianuarie.
Deșerturile nordice, subtropicale, prezintă condiții blânde pe toată durata anului, în timp ce partea centrală a Chile, ce adăpostește și capitala, are un climat mediteranean, cu veri uscate și ierni blânde dar umede. Patagonia oferă veri răcoroase și ierni moderate, însă mediile sale scăzute de temperatură reduc substanțial mediile naționale.
Surse imagini
- Diagramă: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Râul Petrohue: Juilia Goralski - Unsplash | Licență Unsplash