Ghid turistic Chile

Parcul Național Torres del Paine Parcul Național Torres del Paine

Forma alungită şi unică a statului Chile face din statul sud-american una dintre cele mai originale destinaţii ale lumii. Cartografia acestei naţiuni din America Latină se ridică la nivelul reputaţiei sale. De sus până jos, mii de kilometri pătraţi afişează de la deşerturile aride, înfometate după apa ploii din partea nord, până la gheţarii din sud. Maiestoşii munţi Anzi se găsesc foarte rar în afara orizontului, definind, de altfel, frontiera de est a ţării.

Bogăţia decorurilor naturale furnizează chilienilor un belşug de comori, apreciate de amatorii activităţilor în aer liber. De la facilităţile excelente pentru schi, la trekking, echitaţie sau rafting pe apele învolburate ale râurilor, oportunităţile de sport şi aventură vor împinge dependenţii de adrenalină în afara limitelor.

Capitala Santiago se găseşte într-o vale centrală, între Anzi şi lanţul montan de coastă. Un oraş cosmopolit, cu versiunea proprie de bulevard dedicat cumpărăturile, aşa cum găsim şi în unele ţări din Europa (precum Champs-Elysees, de pildă) – Alonso de Cordova – dispune de numeroase muzee, clădiri coloniale cu influenţe spaniole şi parcuri, fiind relativ uşor de traversat pe jos. Santiago dispune şi de o gamă variată de hoteluri sau alte unităţi de cazare, precum şi restaurante răspândite de-a lungul străzilor sale pavate.

Chile este povestea de succes a economiilor din America de Sud, cu multe companii internaţionale ce au ales capitala Santiago ca sediu general, în special în ultima perioadă de timp. Chile este stabilă din punct de vedere politic încă din 1990, în urma demisiei generalului Augusto Pinochet, după 17 ani de dictatură.

Peisajele minunate ale ţării includ şi opt obiective protejate de către rezervaţiile biosferei din cadrul UNESCO, plus patru obiective UNESCO din categoria moştenirilor culturale. Punctat de situri arheologice, nordul arid şi platourile sale au fost colonizate de Inca şi alte civilizaţii antice din Anzi. Spaniolii şi-au construit propriile monumente, precum biserici şi capele, iar păstorii indigeni de llama şi alpaca au rezistat şi după aceştia într-o regiune care acum este gazda unor parcuri naţionale întinse şi stepe bogate în viaţă sălbatică de la picioarele piscurilor înzăpezite. Cei ce iubesc deşertul găsesc Atacama pur şi simplu irezistibil, iar cerul incredibil de limpede de aici atrage anual o mulţime de amatori de astronomie, ca să nu menţionăm şi fanii fenomenului OZN.

Zona centrală din Chile este ţinutul vinurilor, unde o mână de monumente a supravieţuit ravagiilor generate de cutremure şi noului val de modernisme, precum şi gazda uneia dintre cele mai vivace şi mai pline de viaţă capitale din America de Sud, Santiago de Chile. Răspunsul chilian la San Francisco, portul Valparaíso, este o adevărată comoară istorică iar linia de coastă asemănătoare celei găsite în California este Mecca pentru surferi, în special în oraşul Pichilemu. În timpul iernii, emisfera sudică este cea mai potrivită pentru schi, fiind şi la aproximativ o oră distanţă de centrul capitalei.

Comparată frecvent cu zona Munţilor Stâncoşi din America de Nord sau Alpii europeni, partea continentală din sudul statului Chile este un ţinut al lacurilor şi a munţilor dens împăduriţi, unde turismul convenţional şi de aventură înfloresc împreună. Ariile protejate formează un bloc aproape neîntrerupt, pe distanţe de sute de kilometri, pe ambele părţi ale frontierei de stat cu Argentina iar arhipelagul Chiloé din apropiere este un teritoriu verde deosebit de valoros, cu o moştenire culturală unică.

Mai departe spre sud, stepele Patagoniei, munţii, fiordurile şi câmpurile de gheaţă sunt unele dintre cele mai sălbatice elemente geografice ale ţării şi poarta de plecare spre Antarctica. Drumul până aici poate să reprezinte o distracţie în sine, de-a lungul pitoreştii autostrade sudice sau la bordul feriboturilor ce pătrund prin canalele sălbatice, fără să poţi vedea picior de om pe distanţă de zeci de kilometri. Şi pentru ca imaginea să fie completă, pentru iubitorii de adrenalină, există posibilitatea de a încerca raftingul pe râul Futaleufú.

Gheţarii reuşesc să ia contact cu marea aici şi în Ţara de Foc sau Tierra de Fuego, aşa cum este cunoscută regiunea din sudul extrem, în timp ce balenele şi pinguinii se înghesuie în jurul strâmtorii Magellan. Cea mai importantă destinaţie turistică a regiunii, dacă nu cumva întreaga regiune reprezintă o destinaţie în sine, este Torres del Paine, o locaţie ce furnizează iubitorilor de aventură un decor natural incredibil şi posibilităţi nenumărate de activitaţi legate de munte.

La mare distanţă, în largul Oceanului Pacific, Insula Paştelui (Rapa Nui), este o destinaţie legendară pentru statul Chile, simbolică pentru monumentele megalitice şi enigmaticele lor origini, însoţite de ospitalitatea recunoscută a populaţiei polineziene. Mai aproape de continent, micuţul arhipelag Juan Fernández sta la baza celebrei poveşti a lui Robinson Crusoe, dar este şi o destinaţie apreciată pentru flora şi fauna luxuriantă. La fel de unică precum mediul natural în care s-a născut, povestea lui Crusoe împrumută locului un romantism universal şi îl transformă într-o experienţă de neuitat.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...