Vârful sezonului turistic în Columbia durează din decembrie până în februarie și din iunie până în august. Sezonul uscat aici nu înseamnă că este lipsit de precipitații, însă ploile sunt neregulate în această perioadă. Acestea sunt cele mai frumoase luni din punct de vedere climatic, chiar dacă și cele mai aglomerate, cu prețurile facilităților de cazare și transport în consecință. Influxul maxim de turiști pe care îi primește Columbia îl găsim între iunie și mijlocul lunii iulie, dar și în săptămâna de Paște.
Pentru a evita plajele aglomerate și mulțimile de turiști din sezonul de vârf, planificați-vă vacanța în timpul sezonului umed, ce se desfășoară între martie – mai și septembrie – noiembrie. Chiar dacă plouă destul de mult, aveți avantajul tarifelor mici de cazare și bucuria de a petrece în liniște câteva zile.
Legat de condițiile generale climatice, căderile sporadice de ploaie pot fi găsite pe toată durata anului, cu perioade destul de puțin previzibile. Zonele de coastă devin extrem de umede și fierbinți în timp ce regiunile de la altitudini mai ridicate se bucură, în general, de temperaturi relativ mai mici. Peste 2.000 de metri altitudine înseamnă temperaturi călduțe în timpul zilei și răcoare noaptea. Se recomandă astfel îmbrăcăminte corespunzătoare dacă doriți să urcați la asemenea altitudini, indiferent de perioadă de an pe care o alegeți.
Columbia se bucură de câteva regiuni climatice distincte. În principal, țara beneficiază de o climă tropicală de-a lungul litoralului și moderată pe măsură ce avansăm spre interior și platourile înalte. Poate fi divizată în trei zone climatice, în funcție și de altitudine. Prima zonă este cea deosebit de caldă, la sub 915 metri înălțime și cuprinde 90% din suprafața totală a Columbiei, zonă în care temperatura maximă medie se situează în jurul valorii de 26,5 grade Celsius. Aproape 8% din teritoriul țării se găsește sub o influență climatică temperată, între 915 și 1.980 metri altitudine. Temperaturile maxime în această zonă variază între 18 și 24 de grade Celsius. Cea de-a treia zonă este una relativ rece, ce cuprinde platourile și terasele Anzilor Columbieni – regiunea montană. Temperaturile de aici variază între 12,7 și 17 grade Celsius.
Prin urmare, putem spune că avem două sezoane majore, unul umed ce durează în martie – mai și septembrie – noiembrie, și unul uscat, de care avem parte între decembrie – februarie și iunie – august.
Surse imagini
- Diagramă: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Pădure luxuriantă: Niels van Altena - Unsplash | Licență Unsplash