Ghid turistic Columbia

Panoramă Cartagena Panoramă Cartagena

Scăpată de mult din şabloanele de destinaţie doar pentru cei mai aventuroşi, această ţară extraordinară, Columbia, a cunoscut decenii întregi de războaie civile pentru a renaşte într-una dintre cele mai „fierbinţi” atracţii sud-americane. Este înţesată de munţi neatinşi, o zonă de coastă superbă şi o junglă sălbatcă, fără să menţionăm splendidele situri arheologice şi cultura vibrantă. Vacanţele acolo, în interiorul sau în jurul Columbiei, au devenit prolifice, cu operatori turistici grăbiţi să satisfacă atâtea cereri şi niciodată nu a fost un timp mai potrivit pentru a o vizita.

Acum 10 ani, Columbia era faimoasă doar pentru traficanţii de droguri, grupuri angrenate în lupte de guerilla şi paramilitare sau cafea. O dată cu scăderea forţei acestor clanuri armate, pentru prima dată dintr-o lungă perioadă de timp, această ţară superbă se bucură de o renaştere turistică binemeritată, cu din ce în ce mai mulţi vizitatori îndemnaţi să o exploreze. Şi găsesc o multitudine de atracţii demne de atenţie.

Atracţiile naturale, precum munţii şi clipocetul apelor curgătoare năvalnice, extinderile bazinului Amazonului, lacurile întinse, vastele câmpii se îmbină perfect cu zona de coastă caraibiană, cu ape sclipind în lumina soarelui puternic precum cerul albastru. Pentru cei în căutare de excursii în mijlocul naturii se găsesc nenumărate trasee în inima junglei, precum Oraşul Pierdut de pe coastă (Ciudad Perdida) sau plimbări de-a lungul colinelor şi munţilor din Zona Cafetera. Cei ce preferă viaţă de plajă se vor îndrăgosti de incredibilele insule tropicale din largul oraşului colonial Cartagena sau frumuseţea sălbatică a parcului naţional Tayrona.

În acelaşi timp, minunile săvârşite de mâna omului includ sculpturi fabuloase din perioada pre-columbiană şi reşedinţe multicolore cu origini coloniale. Răcorosul Bogotá este un amestec ireal de vechi şi nou, unde istoricul şi demodatul cartier La Candelaria contrastează plăcut cu strplucitorul şi zgomotosul cartier Zona Rosa. O vizită la fabulosul muzeu al aurului vă va lua ochii iar talentele civilizaţiilor demult apuse vă dor determina să reconsideraţi performanţele acestor popoare. Pentru cei ce preferă puţin mai multă căldură, Cartagena oferă frumuseţi istorice îmbinate cu o aromă caraibiană placută, laolaltă cu şansa de a vizita faimoasele insule tropicale din largul coastei. Energicul Cali, pe de altă parte, este capitala salsa a ţării şi vă oferă o alternativă mai modernă şi mai vibrantă a Columbiei.

De-a lungul şi de-a latul Columbiei veţi vedea nesfârşite mărturii ale culturii coloniştilor spanioli dar amestecate cu acestea se găsesc şi rămăşiţele civilizaţiilor pre-columbiene ce a dominat zona într-o perioadă sau alta. Vizitaţi statuile stranii ale civilizaţiilor pierdute din San Agustín, galopând pe spatele unui cal sau petreceţi o zi călătorind de la un monument funerar la altul în interiorul Parcului Naţional Tierradentro, având la bază de plecare micile sate din zona rurală a Columbiei.

Columbia a început să amenajeze propriile rute turistice, trasee pe care vizitatorii le pot urma fără grijă, laolaltă cu mici moteluri şi alte forme de cazare avantajoase. Puteţi să vă aşteptaţi să găsiţi cazare oriunde, de la micile ferme agricole întinse pe colinele fertile la marile hoteluri luxoase din Bogotá. Până nu demult, Columbia primise un număr mic de vizitatori în comparaţie cu alte state sud-americane, turişti ce puteau spera la o populaţie primitoare, de o curiozitate autentică. Columbienii îşi dezvoltă acum reputaţia de cel mai prietenos stat din America de Sud şi sunt bucuroşi să ajute şi să vorbească cu turiştii. Nu vă lasaţi impresionaţi de reputaţia obscură a ţării – Columbia a muncit din greu pentru a-şi depăţi trecutul înnegurat şi reuşeşte să progreseze. Este o destinaţie ce merită o a doua şansă şi nimeni până acum nu a fost dezamăgit de ceea ce ţara are de oferit.

Nu este totuşi doar o destinaţie a atracţiilor turistice naturale, ci şi una a mâncărurilor savuroase, a barurilor excelente, a cafelei fantastice, toate fiind marca locală columbiană. Nici populaţia nu şi-a pierdut spiritul de petrecere. De altfel, lozinca promovată de guvernul de la Bogotá, referitoare la turismul în această ţară, spune „singurul risc pe care trebuie să vi-l asumaţi este să doriţi să rămâneţi aici”.

Declarată obiectiv protejat UNESCO şi capitală iberoamericană a culturii de către UCCI (Unión de Ciudades Capitales Iberoamericanas), Bogotá a devenit unul dintre cele mai importante oraşe ale continentului, cu spaţii publice generoase, străzi şi bulevarde moderne. Sistemul său de transport este unul dintre cele mai performante din regiune şi luat ca model de alte state din America de Sud. Oraşul dispune şi de cea mai mare reţea de rute cicliste, Ciclovía, ce acoperă o distanţă totală de 300 km.

Columbia este o ţară nespus de frumoasă, oamenii de aici sunt totdeauna primitori şi zâmbitori, în ciuda dificultăţilor prin care trec. Mergeţi aici cu sufletul deschis şi vi se va garanta dorinţa de a vă întoarce cât mai curând posibil. Există enorm de multe lucruri de văzut în Columbia, o mulţime de „Balnearios” sau resorturi mai retrase în mijlocul oraşelor, au piscine olimpice, locuri de joacă pentru copii şi gătesc mâncăruri delicioase la preţuri derizorii.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...