Când este momentul cel mai potrivit pentru a vizita Europa? Sau, mai bine spus, când putem lua o pauză de ciocolată și odihnă? Răspunsul nu este atât de simplu precum pare – Europa este un continent destul de mare, iar clima este diferită de la țară la țară, chiar de la regiune la regiune.
Europa poate fi vizitată oricând
Mai jos, veți putea vedea temperaturile medii în diferite părți ale vechiului continent. Încercăm să includem și vâteva sfaturi în funcție de vreme și destinație. Ce este important să știți se referă la diferențele mari de temperatură dintre anotimpuri, dar și la avantajele vacanțelor în extra-sezon.
Ca regulă generală, vara poate fi considerată perfectă pentru o vacanță europeană, indiferent de destinație. Dar, în multe dintre locuri, vara echivalează cu aglomerația. Iarna poate aduce după sine temperaturi de îngheț, zile mai scurte, dar și prețuri mai mici. Partea rea privește numărul de atracții turistice închise în timpul sezonului hibernal. Primăvara și toamna ar fi perioade pe care ar trebui să mizeze oricine, chiar dacă vremea nu este perfectă – prețurile în majoritatea destinațiilor europene sunt mai mici, iar aglomerația nu se ridică la nivelul verii.
Vestul Europei
în vestul Europei găsim țări precum Austria, Belgia, Franța, Germania, Liechtenstein, Monaco, Elveția, Olanda, Spania sau Luxemburg.
Temperaturi medii în Europa de Vest:
- vara (iunie – august): media maximei 24°C / media minimei 14°C
- toamna (septembrie – noiembrie): media maximei 14°C / media minimei 7°C
- iarna (decembrie – februarie): media maximei 5°C / media minimei 0°C
- primăvara (martie – mai): media maximei 14°C / media minimei 5°C
Vara este în general caldă în întreaga Europă, dar și extrem de aglomerată. Parisul, de exemplu, tinde să se aglomereze destul de tare între iunie și august, lunile potrivite pentru a vedea multitudinea de atracții pe o vreme bună. Chiar dacă cea mai însorită lună pare să fie iulie, aceasta este și cea mai ploioasă, cel puțin în capitala Franței. De aceea, o idee bună ar fi să împachetați o umbrelă.
Extrasezonul este ceva mai liniștit și mai ieftin, însă nu în orașe precum Berlin, Bruxelles sau Roma. Acestea sunt centre internaționale de afaceri, prin urmare destul de aglomerate în orice perioadă a anului. În multe dintre orașele europene, unele atracții își închid porțile. Pe de altă parte, câteva destinații europene de răsunet sunt cel mai bine vizitate iarna, așa cum este cazul capitalei Austriei, Viena. Este perioada potrivită pentru a vizita opera, dar și pentru a participa la renumitul târg de Crăciun.
Estul Europei
Deși Europa se continuă mult spre est, estul a fost întotdeauna perceput ca fiind acoperit de Bulgaria, România, Cehia, Ungaria, Polonia, Rusia, Slovacia, Moldova.
Temperaturi medii în Europa de Est
- vara (iunie – august): media maximei 25°C / media minimei 14°C
- toamna (septembrie – noiembrie): media maximei 13°C / media minimei 5°C
- iarna (decembrie – februarie): media maximei 0°C / media minimei -6°C
- primăvara (martie – mai): media maximei 14°C / media minimei 4°C
Verile din Europa de Est sunt fierbinți! Orașe precum Moscova experimentează valuri de căldură extremă, ce pot depăși 40°C. Din punct de vedere turistic poate fi însă un lucru bun, pentru că localnicii părăsesc orașele mari, ceea ce înseamnă mai puțină aglomerație. Nu uitați crema de protecție.
Sfat: purtați și o umbrelă cu voi. Dacă sunt semne de ploaie, aceasta poate să înceapă pe nepusă masă, iar lucrurile pot escalada rapid. Ca la noi! Furtuni puternice, însoțite de vânt, cu tunete și fulgere, ploi torențiale de 10 minute.
Europa Orientală în timpul iernii? Zilele sunt de obicei destul de scurte. Anumite obiective turistice rămân deschise în sezonul rece, însă tind să-și închidă porțile o dată cu lăsatul soarelui, iar acest lucru se poate întâmplă chiar și la orele 16:00. Localitățile mai mici, pe de altă parte, ar putea să fie închise definitiv în timpul iernii. Este o idee bună să vă interesați ce atracții turistice rămân deschise în perioada hibernală în care ați planificat o vizita în Est.
Sudul Europei
Care sunt țările pe care le-am putea considera sudul? Albania, țările din fosta Iugoslavia – Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Slovenia, Croația, Serbia, Slovenia, Italia, Portugalia și Spania. Merită menționat că Italia, Croația, Spania și Grecia beneficiază de clima cea mai caldă pe toată perioada anului, dacă nu punem la socoteală insulele-stat Malta sau Cipru.
Temperaturi medii în Europa de Sud
- vara (iunie – august): media maximei 30°C / media minimei 17°C
- toamna (septembrie – noiembrie): media maximei 20°C / media minimei 10°C
- iarna (decembrie – februarie): media maximei 7°C / media minimei 0°C
- primăvara (martie – mai): media maximei 18°C / media minimei 7°C
Vara în Europa de Sud este egală cu vacanța, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Toți vor să profite de vreme incredibil de frumoasă! Dacă nu vă place aglomerația, vă sfătuim să căutați destinațiile mai puțin cunoscute, dar la fel de frumoase. De exemplu, plajele din Peloponez sunt la fel de atrăgătoare ca cele din Santorini. Doar că mai puțin aglomerate. Mulți turiști obișnuiți cu sudul Europei preferă să caute cazare pe platforme precum Airbnb, în locații mai ferite, dar fără să omită facilitățile și confortul.
Nordul Europei
Unde este? Am putea să considerăm nordul ca zona ce cuprinde Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Suedia, Norvegia și Marea Britanie, laolaltă cu Irlanda. Nu uitați însă, porțiuni uriașe din Rusia se găsesc la nord. Finlanda, Suedia și Rusia sunt cele mai friguroase țări ale Europei – dacă ajungeți acolo, luați cu voi haine groase, chiar și vara.
Temperaturi medii în Europa de Nord
- vara (iunie – august): media maximei 22°C / media minimei 13°C
- toamna (septembrie – noiembrie): media maximei 11°C / media minimei 6°C
- iarna (decembrie – februarie): media maximei 1°C / media minimei -4°C
- primăvara (martie – mai): media maximei 11°C / media minimei 2°C
Vara este, evident, cel mai potrivit sezon pentru a vizita țări precum Marea Britanie, Suedia sau Irlanda. Nu este nici atât de aglomerată precum sudul continentului. Pentru țările din Peninsula Scandinavică ar fi bine dacă vizita s-ar derula între mijlocul lui iunie și mijlocul lui august. Altfel, ați putea să aveți surprize neplăcute, cu temperaturi destul de reci.
Iarna este clar cea mai urâtă din Europa. Chiar dacă nu este la fel de frig precum în Estul Europei, atmosfera are un grad ridicat de umiditate cauzat de vecinătatea mării, drept prin urmare frigul se va simți mai accentuat. Dacă puteți să treceți peste frig, iarna poate să furnizeze cele mai frumoase peisaje din Europa.
Concluzie
Articolul despre clima din Europa ar trebui să vă ajute să vă faceți o idee despre cum se prezintă vremea în Europa în funcție de anotimp. În funcție de tipul de vacanță pe care-l preferați, există o destinație turistică pentru oricine, cu o singură mențiune – vremea în Europa foarte rapid, condițiile atmosferice sunt imprevizibile.
Dar, asta poate fi parte din aventură!
Surse imagini
- Iarna în Alpii Austrieci: dawolf- - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic
- Peisaj Lacul Bâlea toamna: paul bica - Flickr | CC BY 2.0 Generic
- Coline în Toscana: Antonio Cinotti - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Primăvara în Anglia: Jim Linwood - Flickr | CC BY 2.0 Generic
- Cover clima Europa: Never Edit - Flickr | CC BY 2.0 Generic