Climă Europa

05 Feb 2014

Europa se întinde pe o arie geografică vastă, ce cuprinde o multitudine de state și o gamă largă de tipuri climatice, de la sub-tropical la sub-arctic, cu o topografie ce include fiorduri, munți, platouri înalte, lacuri, plaje și bineînțeles, mările. Chiar dacă există diferențe majore pentru fiecare țară în parte, atunci când vorbim despre anotimpuri, câteva caracteristici sunt comune.

Perioada de vară, din iunie până în septembrie, este cea mai potrivită pentru un sejur în Europa, din mai multe motive. Este sezonul în care majoritatea europenilor, așa cum se întâmplă și cu românii, își petrec vacanța și sunt puțini aceia care reușesc să stea în concediu mai mult de o lună. Mai mult, vremea pe toată suprafața Europei - din nordul continentului până la Marea Mediterană și țările egeene - este mai mult decât favorabilă.

Chiar dacă iarna este ceva mai puțin aglomerată, reprezintă apogeul sejururilor la munte. Primăvara și toamna pot fi deosebit de plăcute pentru vacanțele în zonele care se bucură de un climat mai blând, în special în secțiunile sudice ale continentului. Tot în aceste perioade turistice intermediare puteți beneficia și de cele mai avantajoase prețuri la biletele de avion sau cazare. Mai mult, există încă multe zile însorite pe toată suprafața Europei, iar destinațiile sunt puțin aglomerate. Câteva dintre orașele importante au lucruri interesante de oferit în orice perioadă a anului, așa încât nu putem să vorbim despre sezoane de vârf.

Totuși, din punct de vedere climatic, putem împărți anul în trei perioade importante, fiecare cu propriile caracteristici:

  • sezonul de vârf - de la mijlocul lui iunie până la jumătatea lui septembrie;
  • extrasezon - din noiembrie până în martie;
  • sezoanele intermediare - din aprilie până la mijlocul lui iunie și de la jumătatea lui septembrie până în octombrie.

Temperatura în Europa

Temperaturile variază în funcție de țară, de la sub-arctice la temperate sau chiar sub-tropicale. Țările din partea de nord a continentului și regiunile montane pot avea parte de cantități mari de zăpadă în timpul ierii și temperaturi ce pot atinge -40 de grade Celsius, în timp ce statele de pe coasta sudică, mediteraneană, se bucură de cele mai multe zile însorite din an, cu temperaturi ce urcă, câteodată, peste 40 de grade Celsius. În nord, pentru ca iernile aduc după sine zile foarte scurte și întunecate, este posibilă vizionarea spectacolului creat de aurora boreală. Din iulie până în august poate fi extrem de cald în unele regiuni, iar din ianuarie până în martie poate fi excepțional de frig, cu ninsori sau ploi, în funcție de arealul geografic.