Istoria vechiului continent incepe din momentul in care a fost pentru prima data populata in timpurile preistorice, pana in prezent, cu prima asezare umana cunoscuta, intre 45.000 i.Hr – 25.000 i.Hr. Civilizatiile greco-romane au dominat istoria antica a Europei, incepand in Grecia antica, considerata a fi baza culturala a civilizatiilor vestice. A avut influente puternice in viitoarele limbi formate, politica, sistemul educational, filozofie, stiinta si arta, incepand cu poemul epic „Iliada”, scris de Homer, acum aproximativ 2700 de ani. Aceste valori au fost preluate de catre Republica Romana, stabilita in 509 i.Hr., apoi raspandite din Italia, aflata in mijlocul marii Mediterane, pana la apogeul extinderii Imperiului Roman, in jurul anului 150.
Creștinismul
Dupa o perioada de razboaie civile, imparatul Constantin cel Mare muta capitala imperiului de la Roma la Bizant, in anul 313, denumindu-l pe acesta din urma Constantinopole (orasul Istanbul de astazi) si schimba religia oficiala la crestinism. In 395 imperiul a fost impartit definitiv in doua, cu Imperiul Roman de Apus in permanent asediu din partea popoarelor migratoare. Roma a fost cucerita de catre vizigoti, primii migratori de origine germanica intrati vreodata pe teritoriul roman. Odata cu inlaturarea ultimului imparat in apus in 476, partea sud-estica a continentului si cateva regiuni din zona mediterana raman sub Imperiul Roman de Rasarit (Imperiul Bizantin) pana in partea a doua a secolului VI.
Bulgarii profita de problemele pe care le are Constantinopole si stabilesc primul tarat bulgaresc aproape de granita de nord-est a Imperiului Bizantin. In partea vestica a Europei, populatiile de origine germanica infiinteaza primele regate. Noile state folosesc limba latina pentru scriere, cultura romana si crestinismul. Mare parte din teritoriul vestic intra sub puterea lui Charlemagne, numit imparat al vestului de catre papa in 800, dar este divizat atunci cand Europa este atacata de catre vikingi, musulmani din nordul Africii si maghiari. La mijlocul secolul al X-lea, amenintarea scade in intensitate, desi vikingii isi pastreaza pozitiile in Britania si Irlanda.
Dupa statornicirea Constantinopolelui si crearea noii biserici care a inlocuit eparhia existenta din Heracleea invecinata, cresc tensiunile dintre biserica de la Roma si noua biserica, avand la baza o disputa doctrinara aparenta, menita sa ascunda dorinta de suprematie. O situatie relevanta acestei dispute, desi nu acesta este motivul oficial al schismei, este excomunicarea patriarhului de Constantinpole de catre delegatul papei, cardinalul Humbert, repetata a doua zi impotrivaa sa, in 1054. Incepand cu 1095 au loc o serie de campanii militare religioase conduse de coalitiile europene, la chemarea Imperiului Bizantin, impotriva expansiunii musulmane. In acest timp Spania, sudul Frantei, Taratul Bulgar, Lituania si alte regiuni pagane au fost consolidate, odata cu batalia de la Nicopole in 1396, ultima mare cruciada din Evul Mediu. Se dezvolta parteneriate complexe feudale si aristocratiile noilor state se inrudesc printr-o serie de mariaje. Societate feudala incepe sa se destrame cand mongolii invadeaza granitele si Moartea Neagra ucide intre 30 – 60% din populatia Europei.
Renașterea
Incepand din secolul al XIV-lea la Florenta si apoi raspandindu-se in toata Europa, odata cu dezvoltarea tipografiilor, Renasterea incepe si schimba doctrine importante in stiinta si teologie, prin redescoperirea traditiilor romane si grecesti. In acelasi timp reforma protestanta a lui Martin Luther pune la indoiala puterea papala. Henric al VIII-lea desfiinteaza biserica engleza implicandu-se in razboaiele dintre conducatorii germani si spanioli. Reconquista din Spania si Portugalia a condus la o serie de explorari oceanice, in era marilor descoperiri, ale caror rezultate duc la noi legaturi intre Europa si Africa, America si Asia, in timp ce razboaiele religioase continua in Europa. Conflictele se incheie prin pacea de la Westphalia in 1648.
Expansiunea europeana peste mari conduce la nasterea unor imperii coloniale, producand schimbul columbian (schimb de animale, plante, populatie). Combinatia dintre sosirea de noi resurse din Lumea Noua si revolutia industriala din Marea Britanie permite aparitia unui nou tip de economie, bazat pe manufactura in loc de agricultura subzistentiala. Incepand cu 1775 coloniile imperiului britanic din America se revolta, pentru obtinerea unui guvern propriu, reprezentativ. Schimbarile politice de pe continent, impulsionate de Revolutia Franceza, explicată mai pe larg aici, sub motto-ul: „libertate, egalitate, fraternitate”. Conducatorul ce a urmat acestei revolutii, Napoleon Bonaparte reuseste sa impuna prin razboi unele reforme, pana in 1815.
Perioada dintre 1815 si 1871 aduce cu sine un numar mare de miscari revolutionare si si razboaie de independenta. In Franta si Regatul Unit se dezvolta miscari sindicaliste si socialiste. Sunt eliminate ultimele semne de iobagie din Rusia si natiunile din Balcani incep sa-si recastige independenta de Imperiul Otoman. Dupa razboiul franco-prusac, in Germania si Italia au loc procese de unificare si majoritatea statelor europene devin monarhii constitutionale pana in 1871.
Războaiele Mondiale
Creste rivalitatea si lupta pentru suprematie in randul statelor cu nazuinte imperialiste. Izbucnirea Primului Razboi Mondial a fost precipitata de o serie de neintelegeri dintre marile puteri. Razboiul si saracia declanseaza in Rusia revolutia care duce la formarea Uniunii Sovietice comuniste. Conditiile grele postbelice impuse Germaniei prin tratatul de la Versailles si marea criza economica, duce la nasterea fascismului in Germania si tari ca Italia si Spania. Aparitia regimului totalitarist nazist in Germania duce la al Doilea Razboi Mondial.
Dupa sfarsitul acestuia, Europa este divizata in doua, prin „cortina de fier” ridicata pe de-o parte de americanii care domina partea de vest si pe de alta parte de rusi care conduceau partea de est. Tarile vestice sunt sub protectia americana si formeaza NATO si Uniunea Europeana. Estul a fost dominat de comunism, sub controlul militar si economic a Uniunii Sovietice. Au existat si tari care si-au pastrat un oarecare grad de impartialitate.
In 1989 imperiul comunist rus se destrama si tarile din fostul bloc controlat de acesta isi recapata independenta. Integrarea economica europeana ia avant si Uniunea Europeana se extinde, majoritatea statelor din fostul bloc comunist estic fiind cooptate dupa 2004.
Surse imagini
- Cover istorie Europa: Billy Wilson - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic