Climă Scoția

Formațiunea stâncoasă Old Man of Storr din Insula Skye Formațiunea stâncoasă Old Man of Storr din Insula Skye

Platourile înalte sunt, probabil, cele mai vizitate destinații din lunile de vară – între mari și septembrie – când cerul este limpee și vremea este caldă.

În timpul festivalului din august, găzduit de Edinburgh, va fi răcoare pentru mulți dintre noi, însă în ansamblu o vreme frumoasă.

Scoția din lunile de iarnă, între noiembrie și martie, este friguroasă și în consecință destul de săracă în turiști. Dacă apreciați liniște și puteți să faceți față climei aprige pășiți pe zăpada platourilor înalte sau vizitați centrele urbane mai puțin aglomerate – precum Glasgow sau Edinburgh – în timpul iernii. Dacă apreciați sporturile de iarnă, îndreptați-vă spre Glencoe, Nevis sau Lecht.

Diagramă temperaturi și precipitații Scoția
Grafic precipitații și temperaturi lunare în Scoția pe toată durata anului

Platourile și zonele rurale sunt caracterizate de veri răcoroase și ierni temperate. Clima Scoției nu este foarte diferită de cea a Angliei, fiind sub influența acelorași curenți de aer și oceanici. Zăpada este o prezență obișnuită în Highlands, iar lunile dintre decembrie și martie pot deveni destul de friguroase, chiar dacă pe coasta vestică condițiile sunt ceva mai blânde.

Chiar și înainte de a ajunge în Scoția, veți auzi celebrele glume despre clima țării și de precipitațiile abundente de aici. Este adevărat că soarele este o prezență destul de rară pe platourile înalte, în special în partea vestică a acestora, cu ploi aproape în fiecare zi. Regiunea are parte anual de aproximativ 4.000 mm de ploaie. Pe de altă parte, iulie și august sunt cele mai însorite luni ale anului, cu soarele sus pe cerul platourilor până noaptea târziu, la orele 22:00 sau 23:00.

Scoția nu este atât de previzibilă din punct de vedere climatic așa cum și-ar dori marea majoritate a turiștilor. Prin urmare, un concediu aici ar fi destul de greu de planificat din timp. Cu un asemenea factor surpriză, asigurați-vă că nu vă uitați umbrelele și să sperați că ploile nu vor ocupa întreaga perioadă a sejurului.

Surse imagini

Ultimele articole despre climă

Casa Parlamentului britanic iarna

Climă Londra

Este cunoscută gluma ce ne informează că londonezii - sau britanicii, în general -, discută obsesiv despre vreme. Bur...
Nori negri deasupra capitalei Belgiei

Climă Bruxelles

Cultura bogată a orașului Bruxelles îl recomandă ca o destinație ideală pentru un scurt sejur indiferent de perioada ...
Tramvai în timpul iernii la Viena

Climă Viena

Viena are, asa cum probabil banuiti, veri calde si ierni reci, intercalate cu perioade climatice mai degraba blande, ...
Oameni cu umbrela în timpul ploii la Londra

Climă Marea Britanie

Clima in Marea Britanie este blanda, raportandu-ne la pozitia pe glob, la o latitudine de peste 50 de grade nord...