Cu o climă temperată, influențată de poziția sa geografică, în partea de centru-est a Europei, România oferă veri călduroase și ierni friguroase însoțite de căderi abundente de zăpadă, în patru sezoane distincte și regiuni climatice stratificate în funcție de altitudine sau apropierea de întinderile de apă importante. Dacă temperaturile variază de la media de 8 grade Celsius în nord, la media de 12 grade Celsius în sud, precipitațiile sunt mai mari în zona montană și ceva mai mici în regiunea litorală.
Constanța climatică a României are, totuși, câteva particularități, date de anumite influențe climatice tranziționale. Nordul Moldovei este influențat de clima baltică, cu ierni aspre și multă zăpadă. Masele de aer rece, sosite dinspre nord, fac din regiunea Sucevei și partea de sus a Carpaților Orientali abordabile între primăvară și toamnă. Lipsa facilităților propriu-zise de schi de aici nu recomandă destinația pentru sezonul de iarnă. La polul opus, influențele mediteraneene din vest și sud-vest, în special Câmpia de Vest, Dealurile de Vest, Munții Banatului și o secțiune a Câmpiei Olteniei de la vest de Olt, aduc mai multe ploi în perioada iernii, simțindu-se, din plin, austrul.
Cele mai însorite regiuni ale României sunt cele sub influența climatului pontic, pe litoral și în Delta Dunării. Aici avem cele mai puține precipitații din țară și o temperatură medie anuală în jur de 10 grade Celsius. Este, evident, zona favorită pentru amatorii de soare și plajă, care beneficiază de brizele răcoritoare chiar și în zilele cele mai toride din timpul verii.
România este o destinație turistică pentru întreaga perioadă a anului. Depinde doar de gusturile fiecăruia în materie de turism. Bineînțeles, condițiile cele mai propice aduc după sine prețurile cele mai mari. Perioadele de tranziție, extrasezoniere – primăvara și toamna -, par să fie mai ieftine în materie de cazare și facilități turistice. Verificați starea vremii în regiunea vizată înainte de a pleca la drum. Una din opțiuni, vremea pe 3 zile, vă este furnizată de site-ul ANM – www.meteoromania.ro.
Datele redate în imaginea de mai sus sunt preluate de pe site-ul Worldbank.
Surse imagini
- Grafic: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Barajul Drăgan-Floroiu: paul mocan - Unsplash | Licență Unsplash