Catedrala Alexandr Nevski

Dată: 16 Ian 2015
Autor: 
Categorii atracție: Biserici și catedrale

Catedrala Alexandr Nevski este situată în inima capitalei Bulgariei și a devenit unul dintre cele mai apreciate simboluri ale țării vecine. A fost construită la începutul secolului XX în onorarea soldaților ce și-au pierdut viața în timpul Războaielor Ruso-Turce, eveniment ce a marcat eliberarea Bulgariei de sub Imperium Otoman. Însă legăturile bisericii cu civilizația Rusiei nu se opresc aici. Atât arhitectul principal, cât și sfântul pe care îl comemorează, sunt de origine rusă.

Designerul Alexandr Pomeranțev a fost responsabil pentru implementarea câtorva din cele mai ambițioase proitecte arhitecturale în era pre-comunistă rusească, în timp ce Sfântul Alexandr Nevski, persoana care a dat numele edificiului, a fost un faimos prinț rus din Moscova secolului al XIII-lea. Am putea să facem o listă cu cele mai evidente calități ale clădirii, însă cel mai potrivit poate că este dat de statura sa impozantă. Într-adevăr, aspectul general al catedralei Nevsi este grandoarea.

Domurile sunt placate cu aur, iar fațadele sunt construite din piatră brută. Interiorul este bogat decorat cu cele mai frumoase blocuri de marmură, onix și alabastru. Picturile murale și decorațiunile mozaic din interior au fost create de cei mai renumiți artiști ruși și bulgari. Și dimensiunea... ocupă aproximativ 3.100 de metri pătrați, turnul cu 12 clopote se ridică la 53 de metri deasupra pământului, iar spațiul generos din interior poate adăposti 10.000 de persoane. Una din cele mai impresionante colecții de artă religioasă ortodoxă poate fi admirată în cripta bisericii. Este compusă din mai mult de 200 de icoane, fresce și veselă caracteristică.