Clima Ucrainei este predominant temperat continentală, cu regiunii sudice de pe malurile Mării Negre, care seamană mai mult cu climatul mediteranean. Verile (din iunie până în august) tind să fie fierbinți, în timp ce iernile (decembrie-februarie) pot fi extrem de reci. Lunile de tranziție, martie-mai în primăvară și septembrie-noiembrie în toamnă, oferă temperaturi moderate.
Dacă sunteți îngrijorați de furtunile torențiale și căldura extremă, evitați o vizită în Ucraina în iulie și august. Cu toate acestea, dacă nu căldura este principalul obstacol dar vă deranjează zăpada sau ploile, considerați o vacanță în afara lunilor octombrie până în martie.
Cea mai bună perioadă de a vizita Ucraina este, evident, din aprilie până în iunie, atunci când căldura nu este arzătoare, turiștii încă nu au sosit într-un număr mare și nu trebuie să vă bateți capul cu ploile. În această perioadă, valea Niprului vă întâmpină cu ape cristaline și peisaje deosebit de pitorești. Alte activități populare în primăvară sunt drumețiile în Carpați sau în regiunea Crimeei.
Temperaturile medii în mare parte din zona interioară a țării se învârt în jurul valorii de 23 de grade în perioada verii și cad până la 6 grade iarna. De-a lungul coastei peninsulei Crimeea, temperaturile din perioada verii sunt ceva mai ridicate, iar iarna termometrele arată rar punctul de îngheț. Tot în Crimeea, cele mai multe precipitații apar în decembrie și ianuarie. În alte părți ale țării, cele mai multe precipitații le constituie ploile din lunile de vară, în special iulie și august.
Surse imagini
- Grafic: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Malul râului Seret: Maxim Romanyuk - Unsplash | Licență Unsplash