Vastă și puțin misterioasă, Ucraina este puțin cunoscută în exteriorul țării, în ciuda faptului că este una dintre cele mai mari state din Europa. Asociată de-a lungul timpului cu vecinul său de proporții colosale, Rusia, Ucraina este o țară de o varietate întinsă și o diversitate culturală surprinzătoare. Munții Carpați, răspândiți la granițele cu Polonia, Ungaria și România, domină partea de vest a țării, în timp ce câmpiile plate, acoperite cu floarea soarelui și cerelale, compun mare parte din centrul și estul țării. La sud se găsește Marea Neagră și o serie de resorturi ce rămân marile atracții pentru turiști și agențiile de turism în fiecare vară.
Capitala Ucrainei, Kiev, fondată în secolul al XVIII-lea, afișează un amestec greoi de arhitectură potrivită unui oraș ce a fost odată capitala Rusiei Kievene, precursoul statului rus modern. O parte din bogățiile baroce și renascentiste se pot vedea și în Liov, unul din cele mai vechi orașe ale Europei, în timp ce Odessa este cel mai bine cunoscută pentru scara Potemkin, prezentată în capodopera lui Serghei Eisenstein, filmul epic „Crucișătorul Potemkin”.
Ucraina este cu adevărat un loc unic, ce merită cu prisosință vizitat. Cea mai mare țară europeană, localizată în partea de est a continentului, este izbitor de diferită de majoritatea națiunilor europene și un real mister pentru milioane de turiști. Vizitatori din toate lumea sosesc aici nu doar pentru a se bucura de peisajele naturale spectaculoase, dar și pentru a se trăi în spiritul vechilor cazaci, pentru a le cunoaște moștenirea culturală bogată și a încerca faimoasele borșuri. Ucraina atrage cu misterele sale și ademenește aventurierii ce doresc să-i descopere adevăratul caracter.
Fiecare turist se va simți ca un căutător de comori pentru ca niciodată nu știe de ce astfel de bogății vor avea parte de-a lungul itinerariului de vacanță. Din acest punct de vedere, putem să spunem că Ucraina este mai degrabă un cufăr plin de comori, înțesat de bogății. Dispune, de-a lungul teritoriului său, două râuri maiestoase, Nipru și Nistru, faimoase pentru malurile lor verzi. Puteți vizita două mări, ambele splendide: Marea Neagră și Marea Azov. Unicul deșert adevărat din Europa – dunele de nisip Oleșchi (Oleshky), de pe țărmul Mării Negre, se întinde lângă una dintre cele mai mari păduri plantate de om din lume. Puteți vizita și rezervațiile naturale, susținând o viață sălbatică cu multe animale și plante pe cale de dispariție. Lanțurile montane străvechi, Munții Crimeei și Carpații, lacurile precum cristalul, cascadele fermecătoare, insulele nelocuite, peșterile subterane și văile împânzite de narcise – toate acestea sunt concentrate pe teritoriul Ucrainei.
Mulțumită acestor înzestrări naturale unice, Ucraina este locul perfect pentru relaxare și chiar tratament. Oameni din toată lumea sosesc în resorturile ce oferă nămoluri terapeutice, minerale, izvoare termale și un climat fantastic. Bineînțeles, principala bogăție a țării stă în localnici. Națiunea ucrainiană, în ciuda istoriei sale complicate și a vremurilor dificile contemporane, se distinge printr-un optimism înnăscut, un suflet mare și o spiritualitate aparte. Aceasta se întâmplă probabil pentru că ucrainienii sunt un popor religios, țara fiind gazda mai multor religii importante. Reprezentanții mai multor confesiuni trăiesc aici în armonie: edificiile ortodoxe sunt poziționate în preajma catedralelor catolice, moscheelor și sinagogilor. Iar bisericile ucrainiene – Lavra Pecerska din Kiev, Catedrala Sfânta Sofia din același oraș și mănăstirea Sviatohirsk – nu sunt doar simboluri ale spiritualității, ci și niște puncte de reper unice.
O călătorie în Ucraina este și o oportunitate de a învăța despre cultura ei interesantă, ce ocupă un loc special în moștenirea culturală europeană și despre obiceiurile sale antice. Tradițiile tuturor populațiilor ce au trăit vreodată pe teritoriu ucrainian au fost intersectate într-un mod ciudat. Diversitatea țării este reflectată și în arta sa culinară, faimoasă pentru gusturile puternice. Borșurile, vareniki, mezelurile făcute în casă, pamușca și puiul de Kiev au devenit celebre în lume, fiind acum servite în restaurantele de pe tot globul.
Aici puteți încerca adevăratul „salo” ucrainian (grăsime de porc), care pusă într-un senviș de pâine neagră și servită cu un pahar de horilka rece (un soi de vodcă, cunoscută la noi sub numele de horincă, băutură ce se prepară în partea de nord a României, în special în Maramureș, la granița cu Ucraina), nu veți dori să vă mai ridicați de la masă. Fiecare regiune a țării este faimoasă pentru tradițiile sale culinare. Băuturile făcute în Ucraina sunt la fel de apreciate – varenuhka, celebra vodcă de fructe, răcoritorul kvas și bineînțeles, berea nefiltrată și nepasteurizată.
Ucraina trăiește un mod de viață festiv. Festivalurile internaționale și locale, de muzică, artă sau film, sunt prezente în fiecare an, strângând o largă participare internațională. În 2012, Ucraina a fost un paradis pentru milioane de fani ai fotbalului, sosiți din toate colțurile Europei pentru Campionatul European de Fotbal susținut în colaborare cu Polonia. Indiferent de scopurile vizitei voastre în Ucraina, puteți să vă bazați pe timpul de calitate pe care-l veți petrece aici. Pentru cei ce vor reuși să dezlege misterele acestei țări, Ucraina va străluci și va provoca toate noțiunile preconcepute, născute în timp din interese meschine.
Surse imagini
- Cover ghid Ucraina: Euan Cameron - Unsplash | Licență Unsplash