Catedrala din Barcelona La Seu

Fațada catedralei din Barcelona Fațada catedralei din Barcelona

Detalii Barcelona

Cunoscută sub numele de La Seu, această catedrală superbă din centrul Barcelonei, dedicată astăzi Sfintei Eulàlia, datează încă din anul 1298 și este centrul spiritual al orașului. Din punct de vedere arhitectonic, este un amestec între stilurile gotice, baroce și romanice, o imixtiune cauzată de repetatele reconstrucții și restaurări efectuate de-a lungul secolelor. Din poziția sa, în mijlocul Barri Gòtic, silueta impunătoare a catedralei din Barcelona poate fi văzută de la kilometri distanță.

Construcția a fost dedicată sfintei protectoare a capitalei Cataloniei. Potrivit legendelor, Santa Eulàlia a fost o tânără fecioară martirizată în urma suferințelor provocate de romani, în timpul ocupației acestora. Povestea spune că, în mijlocul verii, Santa Eulàlia a fost expusă neîmbrăcată într-o piață publică, pentru a fi batjocorită, însă o ninsoare a început brusc pentru a-i acoperi goliciunea. Furioși, romanii au băgat-o într-un butoi în care au înfipt câteva cuțite, pe care l-au rostogolit pe strada ce-i poartă astăzi numele sfintei, Baixada de Santa Eulàlia. Corpul sfintei este adăpostiti astăzi în cripta catedralei din Barcelona, reprezentând un cunoscut loc de pelerinaj pentru populația locală.

Această structură masivă, cu arcade largi, clopotnițe tipic medievale și un interior spațios, al cărui piesă de rezistență este lucrarea de artă ce reprezintă crucificarea lui Hristos, este unul din cele mai impresionante edificii religioase ale Spaniei. Cea mai cunoscută parte a catedralei din Barcelona este sihăstria în care se păstrează, de 500 de ani, celebrele gâște albe și iazul (fântana) răsărit din mijlocul podelelor pavate cu piatră. Potrivit unei tradiții ce a originat în Barcelona în secolul al XVI-lea, câteva alte localități din Catalonia sărbătoresc Corpus Christi (zi festivă catolică, cu o procesiune religioasă ce are loc la 60 de zile după Paște) prin „l’ou com balla” – „dansul oului”. Un ou gol de conținut este plasat deasupra jetului de apă din fântănă, pentru a se învârti în aer și a oferi senzația de dans.

Vizitatorii catedralei din Barcelona pot vizita capela gratuit sau pot alege un tur al muzeului anex. Una din cele mai frumoase experiențe este ascensiunea până în vârful catedralei, cu liftul, pentru a obține panorame fantastice ale întregii zone înconjurătoare. Santa Eulàlia este una din cele mai frumoase construcții medievale din Barcelona, o listă ce mai include Santa Maria del Mar, Santa Maria del Pi, Sant Pere, Sant Pau del Camp și mănăstirea Pedralbes.

Atenție însă, catedrala din Barcelona nu este același obiectiv cu bazilica lui Antonio Gaudí, Sagrada Família, cu care este deseori confundată.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Pla de la Seu

 • Transport

  cu autobuzul – liniie 14, 17, 19, 40, 45, 59, 91, 100 sau 120
  cu metroul – L4 (Jaume I) sau L3 (Liceu)

 • Telefon
  +34 933 428 262
 • Website
 • Orar

  luni – sâmbătă / 08:00 – 12:45; 13:00 – 19:30
  duminica și sărbătorile legale / 08:00 – 13:45; 14:00 – 19:30

 • Tarif

  Catedrala se poate vizita gratuit în timpul serviciului, dimineața între orele 08:00 – 12:45 (08:00 – 13:45 duminica) și seara între orele 17:00 – 19:30, dar se poate vizita și între orele 13:00 – 17:00 (14:00 – 17:00 duminica), cu o donație între 4 euro / persoană pentru grupuri și 6 euro / persoană individual.
  Vizitele în corul catedralei costă 2,5 euro / persoană în cadrul unui grup, sau 2,8 euro / persoană individual.
  Pentru a ajunge pe acoperiș, biletul de acces costă 2,5 euro / persoană pentru grupuri și 3 euro / persoană individual

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...