Realizarile Cataloniei ca regiune a Spaniei se datoreaza in primul rand spiritului feroce de autonomie al locuitorilor, multi considerand-o un stat in stat. In secolul al XVIII-lea, regiunea a devenit liderul european al manufacturii produselor textile, urmarindu-se un comert robust cu nou descoperita America. Expansiunea industriala din secolul al XIX-lea inlesneste dezvoltarea artei si a stiintelor, deschizand drumul Renasterii Catalane. Sfarsitul secolului marcheaza aparitia miscarii moderniste, printr-o lista de personalitati artistice precum Picasso, Miro, Dali sau Gaudi.
In ciuda acestor realizari, Catalonia este si centrul persecutiilor guvernului dictatorial al lui Franco. Multi catalani au fost atunci inchisi sau ucisi, limba catalana a fost suprimata, publicatiile distruse, incercandu-se o degradare a fundatiei culturale a populatiei locale.
Catalana, limba oficiala locala nu este un dialect, asa cum ar considera unii, ci mai degraba o limba in sine, strans legata de spaniola castiliana. Aici nu se foloseste cuvantul „spaniol” pentru a se face referire la o persoana care traieste in afara Cataloniei, ci se foloseste castilian (literalmente persoana care traieste in Castilia), pentru a se face diferenta intre populatia locala si cultura dominanta din punct de vedere istoric.
De la obtinerea autonomiei din 1979, media si artele catalane au inflorit, limba oficiala catalana fiind din nou folosita ca limba de baza. Dupa o vizita in Catalonia, veti intelege de ce unii numesc regiunea „o natiune a Europei”, ca nicaieri in alta parte a Spaniei.
Catalonia ofera o varietate de peisaje naturale, de la Muntii Pirinei in nord, pana la coasta stancoasa a Costa Brava din sud, prin delta bogata a Terres de l’Ebre (fluviul Ebru) si marginita de vaste terenuri agricole in partea interioara de vest. Resorturile de schi din partea de nord ofera accesul cautatorilor de aventura si miscare in aer liber la sporturile de iarna. Girona, capitala Costa Brava, are mii de ani vechime.
Malurile stancoase care ating Mediterana ofera o priveliste care poate fi egalata doar de panorama orasului privita din varful vechilor ziduri care inconjoara orasul. Manastirea benedictina de la Montserrat gazduieste faimoasa sculptura Virgina din Montserrat si este una dintre cele mai vechi tipografii din toate timpurile. Iubitorii de natura se pot bucura de numeroasele parcuri naturale din zona Terres de l’Ebre, unde fluviul Ebru intalneste Marea Mediterana.
Cel mai faimos oras al Cataloniei, Barcelona, este o metropola moderna in plina expansiune. Lucrarile binecunoscutului arhitect Antonio Gaudi decoreaza orasul intr-un stil ciudat, aproape capricios, de vreme ce Muzeul Picasso prezent aici, gazduieste una dintre cele mai largi colectii de lucrari de arta care-i apartin celebrului pictor. Fanii shoppingului umblu Las Ramblas, lunga cale de acces pietonal care traverseaza partea de sud a orasului si este intesata de magazine in aer liber.
Ca in majoritatea oraselor spaniole, paella este cel mai popular fel de mancare. Reteta catalana pentru a-l prepara, cuprinde fructe de mare proaspete din Mediterana. Pentru o specialitate locala unica, puteti sa incercati pa amb „tomàquet”, sau paine cu rosii. Similara cu bruschetta italiana, acest fel de mancare facut din rosii zdrobite, este adesea presarat deasupra cu sunca sau carnati.
Surse imagini
- Delta Ebrului: Miquel Fabre - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Cover ghid turistic Catalonia: Heather Cowper - Flickr | CC BY-NC 2.0 Generic