Parc de la Ciutadella

La Cascada din parcul Ciutadella La Cascada din parcul Ciutadella

Detalii Barcelona

La marginea estică a districtului El Born din Barcelona, la nord de Barceloneta, se găsește cel mai frumos parc al metropolei catalane, Ciutadella. Situat la capătul promenadei largi ce pleacă din zona Arcului de Triumf, parcul este locul ideal pentru toți cei ce doresc să evadeze câteva ore de aglomerație, evitând astfel zonele turismului de masă. Nu aveți însă timp să vă plictisiți. Înainte chiar de a vă găsi un loc potrivit pentru relaxare, veți fi seduși de multitudinea de atracții pe care le oferă parcul în sine, ce includ, printre altele, o arhitectură de vis, numeroase sculpturi, un lac, câteva muzee și o grădină zoologică.

Istoria Parcului Ciutadella

În momentul în care orașul Barcelona, aliat al dinastiei habsburgice, a picat în mâinile lui Filip al V-lea, regele de Bourbon a ridicat aici o fortăreață masivă, cu scopul de a controla cumva rebeliunile inerente. De aici aflăm semnificația numelui – din limba spaniolă, Ciutadella este „citadelă”. Localnicii au urât pentru o lungă perioadă de timp simbolul opresiunii exercitate de Castilla prin guvernul madrilen. Într-un final, fortăreața a fost distrusă, iar la momentul în care aici a fost organizată Expoziția Universală din 1888, era deja amenajat un parc.

Cascada și Castelul Tres Dragons

Artând câteva similitudini cu Fontana di Trevi din Roma, La Cascada din parcul Ciutadella este opera arhitectului și sculptorului Josep Fontsére, ajutat de tânărul, pe atunci, Andoni Gaudi, între 1882 și 1888. Laolaltă cu misterioșii grifoni și un car de aur, între atracțiile deosebite de aici găsim o statuetă superbă ce-o reprezintă pe zeița Venus, așezată într-o scoică. Este opera sculptorului Venanci Vallmitjana (1826 – 1919). În apropiere vă uimește silueta impresionantă a castelului Tres Dragons („Cei trei dragoni”), realizarea arhitectului Domènech i Montaner, cu ocazia aceleiași expoziții din 1888. Pe teritoriul castelului descoperim atât Muzeul de Geologie, cât și cel dedicat zoologiei.

Rămânem în lumea animalelor în Barcelona Zoo, grădină zoologică situată în partea de vest a parcului Ciutadela. Atracțiile de aici, populare în special în rândul celor mai mici dintre noi, sunt păsările tropicale, girafele, furnicarii, hipopotamii și felinele, toate pentru mai puțin de 15 euro de adult sau 9 euro de copil.

Lacul și pajiștile

Lacul se poate explora cel mai bine la bordul micuțelor ambarcațiuni, ce se pot închiria, de pe maluri, la doar 6 euro / 30 de minute. De jur împrejurul acestuia, iarbă cât vedeți cu ochii, o raritate pentru peisajul urban tradițional al capitalei catalane. Amintiți-vă de acest detaliu când sunteți supra-saturați de aglomerație și plajă. Printre peticele de iarbă, aveți timp să explorați pe îndelete cele câteva sculpturi și monumente create de cei mai mari artiști catalani.

Pentru a ajunge în Parcul Ciutadella, puteți lua metroul până în stația Ciutadella Villa Olimpica de pe magistrala galbenă sau până în stația Arc de Triomf pe magistrala roșie. Bineînțeles, daca trebuie să ajungeți mai întâi în Barcelona, apelați cu încredere la avioanele companiilor low-cost, deservite de aeroportul El Prat. Dacă sunteți deja în Spania, trenurile Renfe fac legătura dintre Sants Estacio și majoritatea celorlalte orașe importante spaniole.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Avenida del Marques de l’Argentera, Barcelona

 • Transport

  cu metroul, stațiile Villa Olimpica sau Arc de Triomf

 • Orar

  non-stop

 • Tarif

  parcul gratuit, muzeele și atracțiile pot fi contra-cost

Etichete:

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...