Opera din Barcelona - Gran Teatre del Liceu

Dată: 20 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: Opere

Opera emblematică a Barcelonei, Gran Teatre del Liceu, este situat la jumătatea lungimii aglomeratelor Les Rambles, foarte aproape de stația de metrou Liceu. Fondată în 1847, clădirea nu a reușit să evite tragediile suvernite de-a lungul timpului. După reconstrucția ce a urmat incendiului din 1861, a devenit cea mai populară operă spaniolă, un adevărat paradis pentru clasa intelectuală de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Liceu a fost distrusă din nou în 1893, în urma unui atac cu bombe ce a avut loc în grajdurile adiacente, în timpul unui spectacol susținut de William Tell.

Cel mai recent incendiu și unul din cele mai devastatoare a avut loc recent, în 1994, chiar dacă vestiarele principale și Sala Oglinzilor au fost salvate și restaurate pentru a arăta ca în perioada lor de glorie. Instituția și-a deschis din nou porțile în 1999. Cu un exterior mai degrabă modest și auster, însă relativ modern, interiorul este ceea ce frapează, un mix de catifea fastuoasă, sticlă și elemente decorative poleite. Sala principală a fost inspirată de Teatro alla Scala din Milano, luând forma unei potcoave, pe cinci niveluri. Cu o capacitate de aproape 2.300 de locuri, este una din cele mai largi opere din lume. Decorațiunile din sala principală sunt o reproducere amănunțită a aspectului din 1909, remarcându-se lampadarele aurite în formă de dragon, în nuanțe sticloase.

Scaunele și fotoliile sunt acoperite de catifea roșie, iar scena, dominată de aceeași catifea, a fost realizată de faimosul designer Antoni Miró. Holul sau foaierul Gran Teatre del Liceu reprezintă locul public de întâlnire și socializare, găzduind restaurantul principal al operei din Barcelona. Poate fi folosit și ca loc de desfășurare a concertelor mai mici, dar și pentru organizarea de bancheturi, evenimente private și petreceri.

Espai Liceu, deschis în 2002, este o zonă culturală ce promovează evenimentele teatrale și muzicale. Calendarul Petit Liceu, pe de altă parte, este dedicat familiilor, școlilor și universităților, cu evenimente ce oferă experiențele emoționale ale unor spectacole live. Petit Liveu a fost inaugurat cu scopul de a accentua importanța educației cu ajutorul muzicii de operă și a dansului. În incinta Operei din Barcelona există și o bibliotecă, o cafenea și un mic auditoriu, unde vizitatorii pot asculta concertele și urmări proiecții ale spectacolelor de operă.