Pentru că nu există vârfuri turistice veritabile, Georgia se poate vizita indiferent de perioada din an. Lunile de vară sunt mai potrivite pentru cei ce nu se dau în vânt după zăpadă și momentul în care au loc principalele evenimente culturale ale țării. Primăvara are loc spectacolul prilejuit de sărbătorirea zilei naționale, pe 26 mai, iar toamna, în ultima duminică din octombrie, are loc Tbilisoba, cu o tradiție de aproape 50 de ani, celebrând istoria și diversitatea capitalei.
De la clima subtropicală, la cea glacială, mulțumită marelui lanț montan Caucaz și a Mării Negre, Georgia se bucură de un climat variat. În timp ce altitudinile ridicate ale vârfurilor din partea de nord sunt aproape în permanență acoperite de zăpadă, zona de coastă, de lângă Marea Neagra, din vest, oferă o vreme mai blândă, pe toată durata anului, cu un climat ce se apropie de cel sub-tropical umed. Estul primește mult mai puține precipitații decât vestul. Verile fierbinți și iernile blânde sunt caracteristice regiunilor din sud-vest.
Cele mai reci luni sunt decembrie, ianuarie și februarie, în timp ce iulie și august sunt cele mai calde. În Tbilisi, temperatura medie a lunii ianuarie se învârte în jurul valorii de 6 grade Celsius, iar în iulie și august termometrul urcă până peste 30 de grade în mod frecvent. Mai, iunie, iulie și septembrie sunt cele mai ploioase luni.
Surse imagini
- Grafic: © Globi | Public Domain Mark 1.0
- Munții Kazbek: Anastasiia Piastolova - Unsplash | Licență Unsplash