Fostă destinaţie apreciată de elita privilegiată a Uniunii Sovietice, Georgia este binecuvântată cu un decor natural splendid, o climă blândă şi o bogată varietate de floră şi faună. Văile înalte, bazinele hidrografice largi, staţiunile balneo cu ape minerale faimoase, peşterile şi cascadele se combină armonios în acest spaţiu diversificat, de o frumuseţe zdrobitoare. Ţara a devenit un centru turistic înfloritor în perioada recentă, în ciuda disputelor politice cu Rusia. Se mândreşte cu câteva dintre cele mai uimitoare frumuseţi naturale de pe planetă şi are o istorie ce merge înapoi zeci de mii de ani – arheologii descoperind că în spaţiul georgian se producea vin în 7.000 î.e.n.
Cu structurile sale din lemn, construite în jurul curţilor generoase, cultivate cu viţă de vie şi străzile sale şerpuitoare, capitala Tbilisi dispune de o atmosferă similară celor din bazinul Mediteranei, vibrantă şi relaxantă. Sukhumi, capitala Abhaziei (republică autoproclamată independentă, nerecunoscută internaţional), din partea extremă nord-vestică a Georgiei, a fost un oraş-port însorit, renumit pentru plajele sale mărginite de palmieri şi eucalipţi, cafenele în aer liber şi o populaţie cosmopolită, până în momentul în care a izbucnit războiul civil. Georgia a devenit independentă de Uniunea Sovietică dupa ce marea majoritate a locuitorilor a votat în favoarea suveranităţii la referendumul ţinut în aprilie 1991.
Majoritatea vizitatorilor aleg să-şi stabilească cartierul general de vacanţă în Tbilisi şi să efectueze călătorii de o zi începând de acolo – cea mai bună modalitate de a vedea întreaga Georgie. Construit în secolul al VI-lea în jurul unei zone de izvoare termale, pe malurile râului Mtkvari, oraşul poartă cicatricile a peste 40 de invazii, de la grecii lui Iason în căutarea lânei de aur, la oligarhii ruşi în căutare acelaşi aur. Cele mai interesante porţiuni ale Oraşului Vechi din Tbilisi sunt pietonale şi au fost construite în secolul trecut, atunci când mama Rusie se uita prin Europa pentru inspiraţie. Dacă urcaţi pe una din străzile căţărate pe colinele oraşului, vă veţi simţi ca şi când traversaţi o zona dărăpănată a Parisului, plin de obloane trase şi de balcoane făcute din traverse de fier.
Doar aruncând o privire la rămăşiţele civilizaţiilor anteriore vă puteţi da seama de istoria pe cât de colorată, pe atât de sângeroasă a ţării. Închiriaţi o maşină şi conduceţi de-a lungul podgoriilor din Kakheti, la două ore distanţă de capitală şi veţi avea posibilitatea să vedeţi palatul fostului rege Gorgasali, mort în anul 502 e.n. Dacă vă îndreptaţi puţin spre sud în semi-deşert, spre David Gareja (un ansamblu de mănăstiri), vă puteţi aventura în Epoca Bronzului, admirând peşterile pictate cu fresce în secolul al XIII-lea şi locuite acum de câţiva călugări. Pe colinele din Uplistsikhe puteţi explora un adevărat oraş sculptat în stâncă, locuit pe vremuri de peste 20.000 de oameni, apoi să vedeţi picturile murale din interiorul mănăstirii Gelati, cu masivul său mozaic reprezentând-o pe fecioara Maria.
Lăsând la o parte situaţia execrabilă a economiei georgiene, principalele probleme ale ţării au fost revoltele secesioniste din părţile mărginaşe ale Georgiei, în provinciile Abhazia de la Marea Neagră şi Osetia de Sud în partea de nord. De la resorturile litorale Batumi şi Sukhumi, siturile UNESCO de la Kutaisi, până la peşterile din Gori sau castelele şi frumuseţea podgoriilor din Telavi, Georgia are mai mult decât suficiente locuri de văzut, arome de degustate şi muzică de ascultat, pentru a vă menţine treaz interesul pe durata întregului sejur.
Sistemul public de transport este cea mai bună modalitate de a explora împrejurimile. Taxiurile sunt în general sigure, chiar dacă este recomandat ca străinii să negocieze tariful cu şoferul maşinii înainte de a se urca în vehicule, deoarece, de foarte multe ori, aceştia vor încerca să urce preţul pe motivul că sunt străini şi vor avea surpriza la destinaţie să constate că nu au suficienţi bani în portofel – o situaţie similară cu ce s-a întâmplat la noi într-o anumită perioadă de timp şi încă se mai întâmplă, pe alocuri. Autobuzele şi trenurile sunt potrivite pentru deplasările în zonele rurale, chiar dacă o dată ajunşi în regiunile montane veţi avea nevoie să apelaţi şi la alte mijloace de transport mai neortodoxe sau chiar să mergeţi pe jos pe distanţe rezonabile. Bucătaria georgiană este unică, fără paralel iar experienţele trăite în Georgia sunt una la milion!
Surse imagini
- Cover ghid Georgia, Europa: Alice Pontini - Unsplash | Licență Unsplash