Ghid turistic Israel

Haifa Haifa

Un pământ atât de adâncit în istorie, încât pare că o respiră, Israelul primește anual aproximativ 3,5 milioane de vizitatori, fiind una din cele mai atractive și mai populare destinații din Orientul Mijlociu. În timp ce majoritatea turiștilor sunt în căutare de obiective istorice, dornici de a explora vestigiile incredibile oferite de Ierusalim, există multe alte locuri de văzut și lucruri de făcut în Israel.

Turiștii în căutare de distracții pot lua calea aglomeratului și cosmopolitului Tel Aviv, un oraș vibrant, cu o atmosferă modernă și cu o zonă de coastă, veșnic însorită, la Marea Mediterană. Tel Aviv este și gazda faimosului târg de cămile, unde iubitorii de shopping pot găsi mai multe decât și-au dorit vreodată, însă adăpostește și nenumărate muzee și galerii de artă la fel de interesante.

Iubitorii de mișcare în aer liber vor fi plăcut impresionați de posibilitățile de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii și de activitățile oferite de Israel. Scufundările în Marea Roșie, în preajma orașului Eilat, de pe coasta sudică a Israelului, sunt considerate de mulți ca fiind cele mai tari experiențe de acest gen din lume, în timp ce Galileea, situată în partea de nord a țării, este apreciată pentru peisajele superbe și numeroasele trasee sau resorturi turistice.

Bineînțeles, un alt motiv uriaș pentru a vizita Israelul este statutul său de centru spiritual pentru majoritatea religiilor majore ale lumii: iudaism, creștinism și islamism. Credincioșii acestor trei ideologii religioase sosesc în număr mare, pentru a se conecta la sursele istorice originate în aceste locuri. Chiar și turiștii atei pot fi impresionați de frumusețea și măreția câtorva dintre edificiile religioase prezente aici, de temple și de sinagogi.

Vremea în Israel este blândă pe toată durata anului, dar cele mai potrivite luni de vacanță aici sunt mai, iunie și octombrie, când climatul este perfect – însorit și călduț, nu foarte fierbinte, nu foarte aglomerat. Rețineți că și posibilitățile de cazare pot deveni ceva mai scumpe în octombrie, acesta fiind sezonul oficial de vacanță pentru israelieni.

Câteva dintre cele mai importante atracții ale țării sunt legate, ireversibil, de religie. Îndreptați-vă spre Deșertul Iudeei pentru a vizita fortărețele cocoțate în vârf de munte, la Masada. Chiar și pentru cei mai puțini religioși, Biserica Sfântului Mormânt este o atracție obligatorie în Israel. Memorialul dedicat holocaustului furnizează informații despre masacrul a peste șase milioane de evrei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O călătorie în Parcul Național Beit Șe’an, pentru a vedea ruinele antice ale unui teatru roman și a băilor bizantine, merită de asemenea facută, așa cum merită o excursie la Marea Moartă, pentru a lenevi fără efort în apa sărată în timp ce milioanele de stele acoperă cerul limpede, caracteristic acestei regiuni.

Există mai multe posibilități de transport individual spre Israel, cu zboruri directe zilnice de la București și din alte orașe importante europene. Zborul durează aproximativ 4 ore spre aeroportul principal Ben Gurion, situat la 25 de minute de mers cu mașina dinspre Tel Aviv și la 45 de minute de Ierusalim.

O națiune mândră, poziționată într-o regiune cu o moștenire culturală fără egal, cu mai multe muzee pe cap de locuitor decât oricare altă țară a lumii, cu cel mai jos punct al planetei (400 de metri sub nivelul mării), localizat la Marea Moartă, însoritul Israel devine rapid una dintre destinațiile majore ale lumii, un stop aproape obligatoriu pentru orice iubitor de istorie, cultură și activități litorale.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...