Ghid turistic România

Bușteni din telecabină Bușteni din telecabină

Bine ați venit pe secțiunea dedicată micului nostru ghid turistic România! O țară cu o istorie lungă și zbuciumată precum a noastră merită, parcă, mai multe, din partea tuturor. Mulți poate o îndrăgesc, alții poate că o urăsc, însă, pentru cei ce o subestimează voit, nu există decât o explicație: nu au dorit sau nu au avut posibilitatea să cunoască România sau sunt pur și simplu dezamăgiți că trebuie să trăiască aici. Una peste alta, în România ne-am născut, este singura cu care trebuie să ne mândrim, iar dacă există guri rele, este pentru că potențialul puțin vizibil este unul de vis.

Ghidul turistic al României apelează totuși latura văzută a hărții turismului românesc, cu bune sau cu rele, însă încercând să exprime o părere obiectivă, pe cât posibil.

România este țara comorilor ascunse, pe care, din păcate, nu le cunosc nici măcar proprii locuitori. Adăpostește locuri misterioase despre care puțini au auzit însă și mai puțini le cunosc amănuntele. Este o țară de o diversitate extraordinară, al cărui produs turistic variază de la Carpații împăduriți la câmpurile agricole, de la grindurile și canalele Deltei Dunării la salba de stațiuni litorale de la Marea Neagră.

Pelicani în Delta Dunării
Delta Dunării, obiectiv protejat UNESCO

Zona noastră rurală este împânzită de localități uitate de timp, în care tradițiile și obiceiurile străvechi au fost păstrate timp de sute de ani, de castele medievale sau structuri fortificate ce au supraviețuit noianului de invadatori. Mănăstirile României, subiect de legendă și al cărților de istorie, sunt vizitate de cei mai credincioși dintre noi, fie din pioșenie, fie din pură curiozitate sau din nevoia de a cunoaște mai bine valorile de care dispunem.

Țara noastră este medie în dimensiuni, acoperind aproape 240.000 kmp, ceva mai mare decât Insula Britania, însă puțin mai mică decât întreg Regatul Unit, ce însumează și teritoriul Irlandei de Nord. Forma de potcoavă a lanțului carpatic ce străbate România se curbează spre centrul țării și formează, în mijloc, un bazin colinar, agricol sau împădurit, plin de bogății naturale, pe suprafața regiunii istorice Transilvania.

În afara lanțului carpatic, se găsesc câmpiile și luncile, ce merg până la granița cu vecinii noștri, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Moldova. Fluviul Dunărea, al doilea cel mai lung din Europa după Volga, se derulează în partea de sud a României, iar după 1.075 kilometri, mare parte comuni cu Bulgaria sau Serbia, se varsă în Marea Neagră formând cea mai importantă deltă a Europei.

Deși, în mare, România este împărțită în trei regiuni istorice – Moldova în est nord-est, Transilvania în centru , nord și nord-vest, Muntenia (Țara Românească sau Valahia) în sud, pentru o mai bună structurare a ghidului nostru turistic, am împărțit România în zonele sale istorice, ce vor fi, pe mai departe, structurate pe județe și regiuni turistice consacrate. Prin urmare, vom trata separat Transilvania, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Banatul, Crișana și zona Maramureș, dar vom cuprinde și zone precum Delta Dunării, Valea Prahovei, Țara Oașului sau Munții Apuseni.

Pe Transfăgărășan la Bâlea
Crestele Munților Făgăraș lângă Lacul Bâlea

Ținuturile liniștite ale României poartă și astăzi însemnele turbulentei sale istorii. Locuită încă din epoca de piatră și colonizată de traci și vechii greci, teritoriul țării noastre a suportat invazii constante, mai întâi ale romanilor, apoi a otomanilor, habsburgilor, iar în ultima perioadă de timp, de până în Revoluție, influențată definitoriu de Uniunea Sovietică.  Toate s-au schimbat însă în 1989, când am ieșit în stradă pentru a schimba un regim represiv, dictatura comunistă condusă de Nicolae Ceaușescu.

Deși ne zbatem încă între conduita lumii vestice și sindromul corupției măruntă, facem parte din Uniunea Europeană și Pactul Nord-Atlantic, cu toate avantajele ce deriva din aceste asocieri. După un regim izolaționist, în care am pierdut, pe rând, vestigii culturale și istorice, o identitate tradițională superbă și câteva din drepturile noastre fundamentale ca oameni, astăzi încercăm să ne regăsim, ca națiune europeană, încercând să remodelăm o infrastructură prost gândită, pentru a reda lumii crâmpeie din valorile incontestabile de care dispunem.

România are câte puțin din fiecare, ceva special pentru orice gusturi: localitățile medievale ale Transilvaniei, trasee și stațiuni nenumărate în munți, numeroase resorturi litorale, pescuit și o faună unică în Delta Dunării, o arhitectură urbană veche absolut superbă și mici sate izolate, aproape rupte de realitatea în care trăim, aterizate în contemporaneitate dintr-o lume veche de sute de ani. Și vorbind despre veacuri, România este împânzită de situri istorice ce datează de peste 2.000 de ani.

Ruinele Sarmisegetusei Regia
Templele dacice de la Sarmisegetusa Regia

Capitala și cel mai mare centru urban, orașul București, după ce a îndurat zeci de ani de control despotic și neglijență culturală, a revenit la viață și crește încet, încet, în preferințele turistice mondiale. Deși nu avem un simț turistic urban dezvoltat, este păcat să ratăm câteva din obiectivele turistice pe care le prezintă dacă suntem în trecere sau la shopping, într-unul din numeroasele centre comerciale. Din păcate, linia ascendentă pe care ne aflăm este una deosebit de fragilă, iar lucrurile evoluează încet, de multe ori nu în maniera pe care ne-am dori-o, pentru că niciodată, la nivel înalt, cel puțin în ultimii 50 de ani, nu s-a dorit o promovare sănătoasă, însoțită de fonduri financiare cu adevărat transparente.

Este mult de lucru, însă turismul în România trebuie să funcționeze așa cum se întâmplă în țările Uniunii Europene. Și dacă nu pentru noi, atunci pentru generațiile ce urmează!

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...