Ghid turistic Bangkok

Panoramă nocturnă a capitalei Bangkok Panoramă nocturnă a capitalei Bangkok

Situat aproape de gura de vărsare a fluviului Chao Phraya, al treilea cel mai important curs de apă al Thailandei, după Mekong și Saluen, capitala Bangkok reprezintă tot ce este mai bun și mai rău despre o metropolă asiatică. Iubit și detestat, este un oraș care poate însemna totul pentru unii și nimic pentru alții, o destinație pe care va dori să o vadă orice vizitor al Thailandei, mai devreme sau mai târziu. Pentru mulți dintre noi, Krungthep, așa cum îl numesc, pe scurt, localnicii, pare să fie mai degrabă un oraș dezagrabil la prima vedere. La o examinare mai atentă, însă, lăsând la o parte prejudecățile și încercând să-i interpretați cultura într-un mod mai tolerant, veți putea descoperi o destinație fascinantă.

Adevărat, este murdar și poluat, iar traficul rămâne o problemă majoră, în ciuda eforturilor făcute în ultimii ani de autorități de realizare a două sisteme de tranzit masive. Zgârie-norii omniprezenți strălucesc deasupra mahalalelor în care se înghesuiesc colibele din lemn, una lângă alta, dezordonat, în timp ce bolidele de ultimă generație sunt depășite în cozile din trafic de cărucioarele ce servesc mâncare stradală. Bangkok este un oraș de bogați și de săraci, în același timp, iar diferențele pot fi copleșitoare.

„Orașul Îngerilor” din Asia găzduiește totuși suficiente atracții pentru a-i ține ocupați pe turiști luni întregi – mulți dintre ei suficient de pătrunși de spiritul lui pentru a se muta aici definitiv. Majoritatea atracțiilor se pot vedea cel mai bine plimbându-vă, pur și simplu, pe străzile multicolore, locul în care pietonii pierd teren în avantajul miilor de taxiuri, autobuze, motociclete, tuktukuri sau autoturismelor private. Mulți consideră haosul generat extrem de învigorant sau vesel, în timp ce alții ajung cu greu să beneficieze de câteva clipe de liniște, pentru a-și auzi măcar gândurile. Dacă ajungeți în Bangkok, pregătiți-vă să va scufundați într-o lume a aromelor din tarabele stradale, întrepătrunse de izurile canalelor urât mirositoare și a gazelor de eșapament.

Violențele și scandalurile politice din 2010 au lăsat un gust amar locuitorilor capitalei thailandeze, cu zeci de morți și un oraș divizat. Pacea, deși a fost rapid restabilită de armata guvernamentală, pare că poate fi spulberată oricând. Revoltele, cu implicații sociale profunde, sunt departe de a fi lăsate în urmă, date fiind confruntările active în rândul elitelor țării. Astăzi însă, toate sunt bune și frumoase, fără probleme în cazul în care doriți să vă faceți o rezervare, însă aveți ochii tot timpul pe ziarele de știri.

Bangkok este gazda unei serii uimitoare de hoteluri și pensiuni. Malurile fluviului Chao Phraya oferă două din cele mai bune hoteluri ale lumii, Oriental și Peninsula, însă și multe alte resorturi de cinci stele. Spre deosebire, cartierul dispus de-a lungul scurtei artere Khao San, este plin de pensiuni, moteluri și hosteluri la cele mai mici prețuri, pentru turiștii cu un portofel subțiat sensibil după câteva reprize de cumpărături. De fapt, shoppingul aici este renumit. În timp ce mallurile s-au transformat, în ultima vreme, în complexuri comerciale curate, de bună calitate, piețele tradiționale rămân locurile în care vă puteți tocmi la sânge, atât pentru produsele de import, cât și de artizanaturile tradiționale thailandeze, ce pot fi debordant de imaginative.

Dacă sunteți obosiți de atâta hoinăreală, în Bangkok veți fi pe mâini bune. Și când spunem mâini, ne referim la mâinile fizice, probabil cele mai fine ale lumii. Fie că intrați într-un salon de masaj de cartier, pentru o sesiune lungă de beatitudine, fie că alegeți secțiunea de lux a spa-urilor centrale, aveți parte de absolut tot ce v-a trecut vreodată prin minte din punct de vedere cosmetic, de la manichiură la pedichiură, exfolieri, tratamente faciale, un serviciu cu o prestanță de renume mondial.

Bangkokul are nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de o șansă corectă. Nu lăsați poluarea și mulțimea să vă distragă atenția de la toate celelalte amănunte ce vă pot încânta și capta atenția un concediu întreg. Contrastant cum este, puteți admira sau detesta, însă rămâne, una peste alta, un oraș intrigant și energizant.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...