Republica Ciad, situată în partea centrală a Africii, este una din naţiunile africane cu cele mai mari probleme. Conflictele politice şi violenţele sunt chestiuni frecvente, iar N’Djamena, capitala ţării, este locul în care se desfăşoară cele mai multe lupte. Ciadul este una dintre cele mai sărace state ale lumii şi mare parte a populaţiei trăieşte la limita subzistenţei, ca fermieri sau crescători de animale.
În jurul anului 700 î.Hr., un număr mare de oameni a emigrat în bazinul Ciad. Astăzi, statul este gazda a peste 200 de grupuri etnice, având franceza şi araba ca limbi oficiale şi islamul ca principală credinţă. Poziţia sa geografică – în interiorul continentului – şi climatul deşertic au adus după sine Ciadului supranumele de „Inima Moartă a Africii”, chiar dacă pe teritoriul său se găseşte a doua cea mai vastă zonă mlăştinoasă a continentului negru – din jurul Lacului Ciad de la graniţa vestică – şi porţiuni din savana sudaneză, factori ce reuşesc să mai combată acţiunea deşertului nemilos.
Conflictul constant ce a lovit Ciadul timp de decenii a descurajat turismul; multe autorităţi guvernamentale europene sfătuiesc călătorii să evite vacanţele aici. Mare parte din vizitatori ajung în Ciad doar în trecere, alegând plimbările scurte prin pieţele locale sau să arunce un ochi la Muzeul Naţional. Satul Gaoui, apropiat de capitala ţării, poate reprezenta o alegere potrivită pentru o excursie, oferind exemple de arhitectură şi ceramică tradiţională, precum şi un mic muzeu.
În timp ce safariurile în Ciad nu sunt activităţi la fel de populare ca în ţările învecinate, Parcul Naţional Zakouma zona perfectă pentru practicarea acestui tip de activităţi, se situează între cele mai bune rezervaţii de viaţă sălbatică din Africa. Vizitatorii pot admira turmele de elefanţi şi girafe, precum şi lei, antilope şi multe alte specii de animale. O altă atracţie apreciată a Ciadului este peisajul fabulos oferit de deşertul Ennedi. Ca destinaţie turistică, Ciadul este vizitat doar de cei mai îndrăzneţi aventurieri. Din păcate, excursiile aici nu sunt deloc ieftine, facând astfel ţara dificil de explorat la bugete de backpacker.
Surse imagini
- Cover ghid turistic Ciad: Franck Zecchin - Flickr | CC BY-NC-SA 2.0 Generic