Republica independentă Cote d’Ivoire sau Coasta de Fildeş, aşa cum este cunoscută la noi, se găseşte pe coasta sudică a peninsulei vestice africane şi consistă, în principal, într-un platou vast, cu excepţia câtorva munţi din extremitatea nord-vestică, fiind înconjurată de cinci alte state (Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso şi Ghana) şi scăldată de apele Oceanului Atlantic. Pe vremuri, oraşele Abidjan şi Yamoussoukro erau exponatele de calitate ale continentului, stabile politic şi puternice din punct de vedere economic, atractive nu doar pentru rolul de rampe de lansare spre frumuseţile naturale ce abundă pe toata suprafaţa ţării, ci şi datorită culturii bogate.
În timp ce situaţia politică din Coasta de Fildeş a fost oarecum calmată, legile nu pot fi pe deplin puse în aplicare în anumite zone. Călătorii spre Coasta de Fildeş trebuie să menţină un grad înalt de atenţie.
În 2002, naţiunea a fost divizată de un conflict armat sângeros şi chiar dacă în 2003 a fost negociat un tratat de pace dintre rebeli şi guvern, implementarea acestuia a fost dificilă, necesitând un alt acord, în 2007. După cel din 2003 tensiunile s-au păstrat la un nivel ridicat iar mulţi dintre străini au fost nevoiţi să părăsească rapid ţara. Coasta de Fildeş rămane pe lista neagră a destinaţiilor turistice pe care nu ar trebui să le vizităm, pentru majoritatea guvernelor vestice, cu forţele Naţiunilor Unite şi franceze facând eforturi pentru a calma situaţia volatilă cu care se confruntă statul african.
Turiştii care pot trece peste acest fel de obstacole se pot bucura de experienţele inedite trăite în Coasta de Fildeş, o ţară ce dispune de una dintre ultimele păduri tropicale neexplorate din partea de vest a Africii, în Parcul Naţional Tai, o minunăţie naturală neatinsă, formată din arbori masivi, izvoare şopotitoare şi o viaţă sălbatică abundentă. Apoi, merită vazută spectaculoasa cascadă din pădurea de bambus din apropierea oraşului Man, localitate ce găzduieşte un festival impresionant al costumelor şi măştilor, în care rolurile principale sunt jucate de dansatori urcaţi pe nişte picioroange uriaşe.
şi oraşele merită experimentate, în special capitala Yamoussoukro, un centru urban african unic, ce se poate mândri cu o replică de dimensiunile bazilicii Sfântul Petru din Roma. Catedrala uluitoare, ce conţine mai multe vitralii decât am gasi în toate bisericile de la noi luate împreună, laolaltă cu alte edificii generoase din acest oraş surprinzător, incluzând un teren de golf de calitate mondiala şi autostrade cu mai multe benzi ce par că se topesc în negura junglelor din jur, au fost construite de preşedintele logenviv al Coastei de Fildeş, Felix Houphouet-Boigny, cel care a oferit toate aceste facilităţi oraşului său natal.
Cel mai mare oraş, Abidjanul, are un aer cosmopolit, împrumutat de la largile comunităţi de francezi şi libanezi. Abidjanul prezintă câteva argumente solide, atractive, situat pe marginea unei lagune şi mândrindu-se cu câteva clădiri înalte, precum spectaculosul hotel Ivoire (Fildeş). Abidjan dispune şi el de propriul edificiu religios de referinţă: catedrala Sfântul Paul a fost construită în 1985 şi sfinţită de Papă. Oraşul are o viaţa de noapte vibrantă şi o atmosferă animată, oferind câteva muzee interesante şi o rezervaţie a pădurii tropicale numită Parc du Banco, pentru o relaxare răcoroasa.
În momentul în care Coasta de Fildeş îşi va rezolva problemele politice, va putea deveni, fără doar şi poate, una din bijuteriile turistice ale Africii, cu rezultate îmbucurătoare şi pentru economia naţionala şi datoriile majore acumulate de birocraţii risipitori şi ani întregi de conflict.
Surse imagini
- Cover: Felix Krohn - Flickr | CC BY-SA 2.0 Generic