Ghid turistic Costa Rica

Vulcanul Arenal Vulcanul Arenal

Înghesuită în cea mai îngustă porţiune a istmului mezo-american, între oceanele Pacific şi Atlantic, mica republică Costa Rica este deseori caracterizata ca o oaza de stabilitate politică în mijlocul unei regiuni turbulente. Aceasta naţiune prosperă şi democratică este şi gazda unora dintre cele mai diversificate arii din punct de vedere biologic ale planetei, o comoară ecologică, ce se întinde de-a lungul pădurilor tropicale şi al plajelor, de-a lungul vulcanilor şi a mlaştinilor de mangrove, suport pentru o fascinantă varietate de viaţă sălbatică. Toate sunt protejate de un sistem conservaţional inteligent, privit ca model de multe din ţările lumii.

Situată în imediat apropiere a ecuatorului, imaginea idilică a Costa Ricăi nu afişează în mod just adevărata complexitate a societăţii. Este adevărat că tradiţia democratică a ţării şi absenţa completă a forţelor militare, abolite în 1948, stă în contrast cu conflictele interne brutale pe care le încearcă vecinii săi. Reputaţia de destinaţie liniştită are un aport important în creşterea spectaculoasă a industriei turisumului din Costa Rica, cu aproape două milioane de vizitatori în fiecare an, majoritatea sosiţi din America de Nord. Mai multe decât orice totuşi, frumuseţea naturală a ţării a transformat-o într-una din principalele destinaţii mondiale de eco-turism, cu vizitatori înghesuindu-se efectiv să urmeze traseele desenate prin mijlocul pădurii ecuatoriale, să se caţere pe vulcanii activi sau să exploreze ultimele fracţiuni de păduri înalte până la nori ale Americii, gazda jaguarilor, tapirilor şi splendidului quetzal.

Indiscutabil, turismul a făcut din Costa Rica o experienţă mai puţin „autentică” pentru gusturile unor turişti. Câteva oraşe există aparent doar pentru a furniza vizitatorilor un loc de dormit, în timp ce fostele locaţii izolate ale ţării au fost dezvoltate de antreprenori străini. Şi pe măsură ce se deschid noi hoteluri, mall-urile înfloresc o dată cu acestea, iar vizitatorii se precipită s-i viziteze parcurile naţionale sau resorturile, ducând la o schimbare semnificativă a societăţii costaricane, în timp ce părţile întunecate ale dezvoltării periferice, precum turismul sexual, înşelătoriile imobiliare şi conflictele dintre proprietarii străini şi localnicii mai săraci par să fie toate într-o pantă ascendentă.

Coastele atlantice şi pacifice ale statului Costa Rica laolaltă, oferă mai mult de 1.000 de kilometri de litoral. Apele sunt calde pe toată durata anului pe majoritatea plajelor de pe suprafaţa ţării, ce variază de la centre turistice populare, la întinderi deşertice. Potrivit experţilor, Plajele Punta Uva şi Manzanillo, ambele cu nisip alb, sunt dintre cele mai bune de pe coasta răsăriteană. Valurile din Jaco şi Hermosa de pe coasta pacifică atrag mulţi surferi, în special americani. Mai mult de 850 de specii de păsări sunt adăpostite de habitatele naturale din Costa Rica, reprezentând aproape 5% din biodiversitatea mondială. Rezervaţia Biologică Carara se mândreşte cu cea mai mare populaţie de papagali Ara. Parcul Naţional Manuel Antonio, unul dintre cele mai vizitate ale ţării, este gazda a aproximativ 100 de tipuri de mamifere, incluzând maimuţa păianjen, unul din cele mai rare. Dacă doriţi să vedeţi ţestoasele ce-şi depun ouăle pe plajă, îndreptaţi-vă spre Parcul Naţional Tortuguero.

Mai multe cursuri de apă din Costa Rica, incluzând şi pe cel mai lung, Pacuare, favorizează practicarea raftingului pe apele lor învolburate, în timp ce lacul Arenal este o destinaţie preferată de amatorii de windsurfing şi kitesurfing. Puteţi să exploraţi pădurile luxuriante ale ţării, cu acoperişurile lor gigantice şi veşnic verzi sau viaţa marină din jurul coastelor, potrivite pentru snorkelling sau scufundări. Reciful de corali de pe plaja Manzanillo, pe litoralul caraibian, este cel mai bun din ţară. Multe dintre parcurile din Costa Rica, ţară ce se găseşte în imediata apropiere a Cercului de Foc al Pacificului, prezintă vulcani, ca cele mai populare atracţii. Cel mai celebru este Arenal, ce se ridică la o înălţime de peste 1500 de metri. Aparent mai vibrant şi mai spectaculos atunci când este vizualizat noaptea, Arenal este unul din cei mai activi vulcani de pe pământ. Parcul Naţional Poas Volcano este cel mai vizitat obiectiv de profil din Costa Rica.

În Costa Rica, iubitorii de ciocolată nu doar savurează „mâncarea zeilor” dar descoperă, în acelaşi timp, istoria şi procesul de fabricare a faimosului deliciu culinar. Rezervaţia Biologică Timbirina oferă tururi diurne şi nocturne ce prezintă întregul proces şi permite participanţilor să guste din varietatea mare de produse finite. Alternativ, puteţi vizita Finca Kobo, o fermă organică, unde puteţi vedea mai multe tipuri de fructe de cacao, o vizită ce se încheie cu un cadou în forma ciocolăţii fondante.

Capitala Costa Rica, San Jose, este gazda celor mai importante muzee ale ţării, incluzând Muzeul de Artă şi Muzeul Naţional, cuprinzând colecţii importante de specimene naturale şi artefacte arheologice. În oraşul Heredia vizitaţi Muzeul Culturii Populare. Turiştii amatori de istorie vor dori să viziteze Monumentul Naţional Guayabo, cel mai important sit arheologic de pe teritoriu costarican, construit între anii 300 î.e.n. – 1.400 e.n. Locul prezintă un apeduct vechi de 700 de ani, încă funcţional. Pentru a vă relaxa, consideraţi o vizită la Los Altos de Eros, un spa de lux din Guancaste. Aici puteţi contempla oceanul în timp ce vă scăldaţi în apele tratate cu uleiuri esenţiale şi ciocolată. În mod similar, vă puteţi petrece timpul în Tabacon Grand Thermal Resort din Alajuela, unul dintre cele mai bune staţiuni ecologice din lume. Toate tratamentele sunt oferite în bungalow-uri în aer liber. Nămolul vulcanic de pe muntele Arenal este de asemenea apreciat, la fel cum sunt şi tratamentele pe baza de cocos sau izvoarele de apă termale.

Economia Costa Ricăi, cea mai diversificată din întreaga Americă Centrală (câţiva susţinând că din toate naţiunile regiunii) are cel mai puţin de câştigat de pe urma tratatului CAFTA (Acordul Comercial al Americii Centrale), ce a fost semnat oficial în ianuarie 2009, un pas important totuşi în istoria economică a ţării şi cu reverberaţii sonore în special în privinţa relaţiilor internaţionale cu Statele Unite. Integrarea regională poate însemna prosperitate dar şi şomaj, însă concluziile se pot trage doar în timp.

În orice caz, câştigurile realizate din Turism sunt unul din motivele pentru care costaricanii (sau Ticos, aşa cum mai sunt ei cunoscuţi) se bucură de un nivel înalt de alfabetizare, de îngrijire a sănătăţii, a educaţiei şi a speranţei de viaţă pe suprafaţa istmului. Acestea fiind spuse, Costa Rica nu este sigur ţara clasei de mijloc, aşa cum este deseori portretizată – un procent semnificativ al populaţiei trăieşte încă în condiţii de sărăcie – şi de vreme ce se modernizează rapid, caracterul său continuă să rezide în cultura locală, de la provincia afro-caraibiană Limón, cu bucătăria sa creolă, jocurile şi dialectul distinctiv, la valorile tradiţionale „ladino” reprezentate de fermierii sabanero din Guanacaste. Mai presus de orice, ţara are cea mai mare densitate a populaţiei rurale din întreaga Americă Latină, iar societatea continuă să leviteze în jurul axelor înfrăţite ale vieţei rurale şi a familiei.

Indiferent în ce direcţia aţi merge în Costa Rica, veţi primi cu siguranţă câteva imagini reprezentative ale vieţii rurale, fie ca este vorba despre un fermier local călare pe un cal pe drumurile prăfuite, zilierii angajaţi pe plantaţiile de cafea în drum spre serviciu la primele ore ale dimineţii, sau un culegător de avocado mergând pe bicicletă acasă seara, târziu.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...