Ghid turistic El Salvador

Lacul Coatepeque Lacul Coatepeque

El Salvador („Salvatorul”) poate că este cel mai mic stat din America Centrală, însă merită explorat cu prisosinţă. Noii veniţi sunt impresionaţi în mare măsură de acest decor vulcanic captivant şi sunt prinşi rapid de căldura locuitorilor săi simpli. Acest mic teritoriu tropical, ce ocupă aproape două treimi din suprafaţa totală a Republicii Moldova, este împânzit de atracţii turistice inedite. Cele mai importante dintre acestea sunt parcurile naţionale Cerro Verde și El Imposibile, laolaltă cu lacurile de crater Ilopango şi Coatepeque.

Coasta paficică este binecuvântată cu plaje remarcabile. Zona litorală accidendată şi spectaculoasă din provinciile Sonsonate şi La Unión oferă fundalul marin apreciat în rândul surferilor, în timp ce resorturile de pe Costa del Sol salvadoriană se găsesc la doar 90 de minute de mers cu maşina din capitală. El Salvador oferă de asemenea situri arheologice interesante, moştenire a civilizaţiei antice Maya, iar Ruta de Las Flores vă conduce de-a lungul ţării prin cele mai pitoreşti localităţi şi oraşe comerciale.

Chiar dacă războiul civil şi succesiunea de dezastre naturale au lăsat El Salvador practic devastat şi traumatizat, ţara şi-a revenit cu repeziciune. Turismul a fost o prioritate a guvernului; noi iniţiative includ un complex de golf şi de pescuit în Usultan, un resort de aventură în munţii din Chalatenango şi un port de agrement în La Libertad. El Salvador încă are o reputaţie de ţară în care violenţa atinge cote alarmante, însă adevărul este că populaţia acestui mic stat mezo-american a avut mult mai mult de suferit decât turiştii.

În 2012, un armistiţiu semnat între bandele crimale ale ţării a reuşit să reducă violenţele cu aproximativ 60%. În timp ce infracţiunile rămân o problemă, poliţia naţională civilă (PNC) are în general o reputaţie bună, iar securitatea turiştilor au fost substanţial îmbunătăţită, graţie forţelor special antrenate de intervenţie, Politur, ce operează în principalele destinaţii turistice de pe teritoriul ţării.

Recesiunea globală a lăsat semne adânci şi în economia El Salvador, dar recentele reforme sociale au reuşit să atenueze cumva dificultăţile întâmpinate de oameni şi industria turistică salvadoriană se adaptează rapid la situaţia economică mondială. Plantaţiile de cafea, lovite de un puternic declin şi o scădere drastică de profituri, invită turiştii pentru a le vizita, pentru a mânca şi bea, a se caza şi a munci cot la cot cu localnicii. Resorturile de pe plajă se transformă în mici staţiuni de tip boutique, oferind servicii mai bune, apelând un target turistic din ce în ce mai rafinat – iar preţurile au rămas aproximativ aceleaşi, cu un mai mic impact ecologic.

Construcţia economiei, bazată pe faptul că ţara rămâne una dintre cele mai avansate în regiune din punct de vedere al infrastructurii şi al standardelor de viaţă, antreprenorii şi oficialităţile se simt nevoite să adopte strategii care să scoată în evidenţă valorile reale ale minunile naturale găsite în El Salvador, încercând să dezvolte eco-turismul, pentru a mări popularitatea parcurilor naţionale. Hotelurile ce servicii complete de spa se multiplică, multe dintre ele folosindu-se de avantajul natural oferit de izvoarele termale, în timp ce La Libertad a pus El Salvador pe harta surfingului mondial, activitate populară în special în America de Nord.

Chiar şi războiul civil s-a dovedit a fi o adevărată atracţie turistică, cu mulţi dintre vizitatori dorind să afle mai multe despre conflictul ce a divizat ţara în două pentru atât de mult timp. El Salvador poate că mai are multe de realizat până să reprezinte o destinaţie completă, însă semnele renaşterii sale înfloritoare sunt vizibile şi acum.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...