Ghid turistic Cuenca

Cuenca, orașul săpat în stâncă Cuenca, orașul săpat în stâncă

Zona rurala, pe alocuri abrupta, din jurul Cuenca, este la fel de spectaculoasa ca oricare alta din Spania. Orasul, capitala a unei provincii sarac populate, este un loc extraordinar de frumos, incadrat in trei parti de defileele adanci ale raurilor Huecar si Jucar, cu cateva resedinte suspendate teatral de stancile masive – cea mai rafinata dintre ele fiind transformata intr-un muzeu de bun gust ce adaposteste arta abstracta. Avand in vedere aceste lucruri, nu este nicio surprinza ca a devenit una din destinatiile favorite de weekend ale madrilenilor. Pentru a reusi sa vedeti cat mai multe, incercati sa ajungeti in timpul saptamanii si sa stati peste noapte. Avand la dispozitie doua zile, puteti sa faceti scurta excursie spre formatiunile calcaroase ciudate ale Ciudad Encantada si sa vizitati sursa pitoresca a Rio Cuervo.

In centrul zonei vechi a orasul Cuenca, cunoscut sub numele de Ciudad Antigua, se gaseste Plaza Mayor, un spatiu frumos, accesibil prin arcadele primariei naroce si marginit de cafenele si magazine de ceramica. Ocupand mare parte din estul pietei, se intinde structura catedralei, a carei fatada distonanta, neterminata, tradeaza incercarea gresita de a infrumuseta o cladire gotica simpla, dupa ce turnul s-a prabusit. Interiorul este, totusi, mult mai atractiv, in special arcada sculptata de la capatul nordic si capela de langa.

In apropiere este un mic Tesoro Catedralicio, ce pastreaza cateva bijuterii de aur si argint, precum si usile de lemn faurite de Alonso Berruguete. Alte comori religioase pot fi gasite in Museo Diocesano aferent, de pe calle Obispo Valero, ce contine doua tablouri semnate de El Greco, o reprezentare a Crucificarii a lui Gerard David si pomelnic bizantin unic in Spania. Pe parte opusa se gaseste excelentul Museo de Cuenca, ce trateaza istoria orasului din vremuri preistorice si pana astazi, prezentand, in plus, cateva vitrine pline de exponate romane descoperite in regiune.

Piesa de rezistenta de pe scena artistica a localitatii Cuenca, trebuie sa fie Museo de Arte Abstracto, o galerie inaugurata in anii 1960 de Fernando Zobel, unul dintre artistii de marca a generatiei abstracte a Spaniei. Acum este manageriata de prestigioasa Fundacion Juan March si prezinta, printre altele, colectii de pictura si sculptura abstracta semnate de Eduardo Chillida, Jose Guerrero, Lucio Munos sau Antonio Saur. Muzeul in sine este o transformare incredibila din extraordinara Casas Colgadas, doua case din secolul al XV-lea cu balcoanele dispuse in consola, atarnand efectiv pe stanca. Ceva mai sus pe deal de aici, in Casa Zalava din Plaza de San Nicolas gasim Fundacion Antonio Saura, renumita pentru colectia impresionanta a artistului local suprarealist, ce a murit in Cuenca, in 1998.

Panorame excelente pot fi obtinute din partea superioara a orasului – urmati drumul ce iese din Plaza Mayor sau luati autobuzele 1 sau 2 pentru a ajunge la castel. Inapoi, la poalele colinei, in Plaza de la Merced, este Museo del las Ciencias. Gazduit intr-o veche manastire si anexa mai moderna a acesteia, este o incercare ambitioasa, de succes, de a explica originile universului si istoria pamantului in contextul regional.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...