Ghid turistic Castilia La Mancha

Catedrala din Albacete, Castilia la Mancha Catedrala din Albacete, Castilia la Mancha

Zona vasta pe care încearcă să o acopere micul nostru ghid turistic Castilia La Mancha, este una din cele mai aglomerate, însă cel mai puțin vizitate comunități autonome din Spania. O dată ajunși la sud de Toledo, mare parte din turiști traversează cu repeziciune câmpiile Castilia La Mancha spre Valencia și Andaluzia sau urmează cursul marilor râuri prin Extremadura spre Portugalia. La prima vedere, este de înțeles. Castilia La Mancha este, într-un mod particular, cea mai puțin atrăgătoare zonă a Spaniei: o câmpie uriașă, plată – numele de La Mancha provine din cuvântul arăbesc „manxa”, ce înseamnă stepă – arzător de caldă în timpul verii și expusă intemperiilor naturii aspre în perioada iernii.

Însă această primă impresie poate că nu este în întregime corectă. Departe de arterele rutiere principale micile localități de șes sunt la fel de prietenoase cum se pot găsi pe toată suprafața Spaniei, iar în nord-est, acolo unde încep munții, se găsește spectaculosul oraș Cuenca, săpat efectiv în stâncă, precum și așezarea istorică Sigüenza. Castilia La Mancha este și sufletul agriculturii și al vinului pentru spanioli, ținutul în care colinda odinioară Don Quijote.

Regiunea cunoscută drept Noua Castilie o lungă perioadă de timp și care a cuprins până în 1980 capitala Madrid în teritoriile sale, este acum cunoscută, în mod oficial, sub numele de Castilla-La Mancha. Principala zonă de interes se desfășoară în arcul de cerc desenat în jurul Comunității Madrilene, cu mici alungiri pe alocuri. Dacă sunteți în drum spre est, pentru a vedea Aragón, singura destinație turistică meritorie, în care ați putea face un stop este Sigüenza dacă mergeți în direcția Zaragozei sau Cuenca, dacă vă întreptați spre Teruel. Dacă, în schimb, mergeți spre sud, aveți de-a face cu Toledo și o rețea interioară de transport bine pusă la punct, însă pentru a călători mai departe, spre Andaluzia sau Extremadura, mai bine reveniți în capitală, pentru conexiuni mai avantajoase.

Dacă dispuneți de o mașină și vă îndreptați spre sud, pentru a evita congestiile create pe autostrada A4, puteți apela la alternativele drumurilor Toledo – Ciudad Real, Montes de Toledo și Parque Nacional de las Tablas de Daimiel. Spre est, prin Cuenca, spre Teruel, cea mai bună alternativă de transport este să urmați Río Júcar până la ieșirea din provincie, trecând pe lângă formațiunea ciudată de stâncă din Ciudad Encantada, locul în care se găsesc izvoarele fluviului Tagus. Spre vest, în direcția Extremadura, principala cale de acces, autopista A5, este una din cele mai plictisitoare din Spania și poate fi evitată urmând, pe rând M501 și CL501, prin Sierra de Gredos.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...