Ghid turistic Edinburgh

Stilul gotic din centrul Edinburgh Stilul gotic din centrul Edinburgh

Spectaculosul si venerabilul Edinburgh, capitala emblematica a Scotiei, este un oras cosmopolit, plin de istorie si cultura. Locatia este una minunata: asezat pe o serie de vulcani stinsi si de inaltimi stancoase ce se ridica din terenul mai degraba plat al regiunii Lothian, avand in nord tarmurile adapostite ale Firth of Forth. Centrul are doua parti distincte, divizate de Princes Street Gardens, ce se deruleaza dinspre est spre vest la umbra castelului din Edinburgh, in inima orasului.

Spre nord se gasesc formele grecesti ale Orasului Nou (New Town), construit in secolul al XVIII-lea, in timpul iluminismului, in incercarea de a pune in practica un plan care sa imbunatateasca conditiile de viata ale locuitorilor. Orasul Vechi (Old Town), pe de alta parte, cu aleile sale sinuoase, este prin definitie medieval, asociat in imaginatia populara cu istoria lui Jekyll si Hyde. Cu adevarat, abilitatea orasului Edinburgh de a captura imaginatia literara a lumii a fost incununata in curand prin supranumele oferit de UNESCO – Orasul Mondial al Literaturii – dublata de includerea intre destinatiile patrimoniului mondial a unor zone largi din centru, acoperind ambele sectiuni ale acestuia, atat din New Town, cat si din Old Town.

Dispus pe colina ce coboara dinspre castelule poveste spre palatul regal Holyroodhouse, Orasul Vechi pastreaza toate referintele despre rolul sau de capitala istorica, amplificate de cladirea spectaculoasa si neobisnuita a Parlamentului Scotian, pe partea opusa a palatului. La cateva sute de metri mai departe, Holyrood Park ofera crampeie din frumusetea salbatica a Scotiei, o zona rurala deschisa, dominata de inaltimile Arthur’s Seat, cei mai masivi si mai impresionanti dintre vulcanii stinsi ai orasului. In august si septembrie, in jur de 1 milion de vizitatori se ingramaesc sa ia parte la Edinburgh Festival, de fapt o serie de festivaluri separate ce alcatuiesc cea mai mare compozitie extravaganta de arta din lume.

Intre nenumaratele muzee din Edinburgh se remarca captivantul National Museum of Scotland, ce adaposteste 10000 dintre cele mai pretioase artefacte istorice ale tarii, in timp ce National Gallery of Scotland si anexa ei de arta moderna, gazduiesc doua din cele mai rafinate colectii de picturi ale Marii Britanii. La o dimensiune mult mai putin elevata, puburile caracteristice ale orasului, derivate din traditiile berariilor si distilariilor locale, il fac unul din cele mai „potabile” ale lumii. Cele patru universitati ale sale, plus cele cateva colegii, atesta activitatea populatiei tinere in tot timpul anului, corectand, cumva, rigiditatea recunoscuta a capitalei scotiene.

In afara de centrul orasului, cea mai animata regiune este Leith, portul medieval din Edinburgh, ale carui laturi ponosite sunt indulcite de prezenta catoriva baruri si restaurante de calitate, laolalta cu fostul iaht regal Britannia, deschis astazi vizitelor publicului larg. Zona rurala larga din interiorul Lothian de langa Edinburgh prezinta cateva localitati atractive, intesate de ruine istorice impresionante. In East Lothian, potecile salbatice din jurul stancilor maietuoase conduc spre crenelurile romantice ale castelului Tantallon, in timp ce North Berwick, in imediata vecinatate, este gazda Scottish Seabird Centre, impanzit de pasari acvatice pe intreaga suprafata a Bass Rock. Cea mai faimoasa atractie din Midlothian este misterioasa capela Rosslyn, din secolul al XV-lea, in timp ce West Lothian se mandreste cu grandoarea palatului Linlithgow, la 30 de minute de mers cu trenul de Edinburgh.

Cu siguranta cea mai impresionanta destinatie a Scotiei si unul din cele mai faimoase orase ale Marii Britanii, Edinburgh si imprejurimile sale reuseste sa atraga aici anual milioane de vizitatori din intreaga lume. Inainte de a va planifica o vizita aici, asigurati-va ca beneficiati de cateva zile libere, un sfarsit de saptamana nefiind suficient pentru a savura tot ce are de oferit capitala Scotiei. Procurati-va din timp un ghid turistic Edinburgh pentru a reusi sa treceti in revista locurile pe care doriti sa le vedeti in cele cateva zile de sejur.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...