Ghid turistic Emiratele Arabe Unite

Dubai - în dreapta, structura Burj Khalifa Dubai - în dreapta, structura Burj Khalifa

Emiratele Arabe Unite sunt gazda unei bogate moșteniri culturale, puternic influențată de caracterele puternice ale minorității bogate, persoane ce au exploatat mediul natural dur al regiunii până la limitele extreme. Această rezistență intrinsecă, împământenită timp de mii de ani, a fost susținută de societatea oarecum tribală a zonei, factor determinant în unificarea culturală și economică a regiunii încă din timpul marilor migrații umane, începută acum peste 2.500 de ani. Varietatea terenurilor ocupate de aceștia, fie că este vorba de deșerturi, oaze în mijlocul lor, zone montane sau de coastă, a dictat stilul de viață tradițional ce a evoluat de-a lungul secolelor. Într-o societate în care structurile străvechi au fost unite în mod tradițional de obligația ajutorului reciproc, un individ a reușit să-și aducă aportul la stabilitatea tribului din care făcea parte, ca un tot unitar. Religia comună, islamul, a furnizat liantul ce a ținut societatea unită.

Cel mai numeros dintre triburi, Bani Yas, obișnuia să ocupe vastele teritorii deșertice ce acoperă mare parte a emiratelor Abu Dhabi și Dubai. Alte triburi, precum Awamir sau Manasir, au împărțit cu aceștia marile provocări cauzate de relieful deloc blând. Comunitățile subtribale și clanurile au fost încă din vremuri străvechi obișnuite să străbată distanțe lungi, însoțite de nelipsitele cămile, în căutare teritorii mai verzi. Migrațiile s-au produs la nivel de uniuni familiale. Aproape toate aceste familii Bani Yas, cu excepția grupurilor de pescari precum Al Rumaitha, obișnuiau să se întoarcă în oazele pe care le considerau „acasă” în anumite perioade ale anului. Grădinile pe care au reușit să le cultive în spațiile agricole restrânse din zona dunelor Liwa, s-au datorat apei exploatate din străfundurile pământului, sub straturile groase de nisip.

În perioada contemporană, datorită resurselor aproape nesecate de petrol descoperite în regiune, situația s-a schimbat radical. Suntem, de fapt, la o a doua schimbare majoră. Prima s-a produs după dezvoltarea industriei petroliere, o dată cu acumularea de capital, iar a doua a început o dată cu conștientizarea limitelor de petrol, iar pe fondul acestor acumulări financiare extraordinare, s-a demarat concepția unor programe de perspectivă, o dezvoltare infrastructurală fără precedent în istoria omenirii. Fața Emiratelor Arabe Unite se schimbă sub forța banilor aduși din petrol, cu o viteză de neconceput, iar inovațiile tehnice utilizate revoluționează cu adevărat urbanismul mondial.

Abu Dhabi 2030, ambițiosul plan urban pe termen lung, caută să transforme Emiratele Arabe Unite într-un centru cultural regional, având capitala ca principal portal de acces. În urmărirea aspirațiilor sale glorioase și sub îndrumarea biroului de dezvoltare turistică (TDIC), Emiratele au proiectat Insula Saadiyat ca o „insulă a artei”. Planurile includ muzeele Guggenheim și Luvru și găzduirea altor numeroase activități culturale. Scopul final nu este doar să furnizeze un antrepozit global de artă și cultură pentru cetățenii Emiratelor Arabe Unite, ci să poziționeze țara ca o destinație culturală recunoscută pe plan mondial. Proiectul Muzeului Național Șeic Zayed cuprinde o serie de turnuri aerodinamice, înalte de 125 de metri, reconstituind aripile unui șoim. Evocând tradiționalele turnuri de vânt, aripile trag aerul înăuntru, răcorindu-l înainte de a intra în clădire. Construit sub expertiza British Museum, edificiul nu se dorește doar un exponat al istoriei și moștenirii culturale a Emiratelor Arabe Unite, dar și o expunere a creativitătii Emiratelor, atât în prezent, cât și pentru viitor.

Fantasticul Guggenheim Abu Dhabi, cu o suprafață totală de 320.000 metri pătrați, este cel mai mare muzeu de acest tip din lume și va prezenta colecții permanente și temporare de artă modernă și contemporană, galerii pentru expoziții speciale, un centru de artă și tehnologie, arhive, o bibliotecă grandioasă și un laborator sofisticat de restaurare a operelor de artă. Muzeul de Marină aduce omagii istoriei navigației Emiratelor; conceput de Tadao Ando, un celebru arhitect contemporan, clădirea spectaculoasă a muzeului furnizează și un punct de întâlnire al uscatului cu marea, în timp ce liniile fluide ale Centrului de Artă Zaha Hadid oferă o formă organică în care pot fi văzute toate formele de performanță artistică. Imediat lângă, Dubai Culture încearcă să înglobeze viziunea planului strategic Dubai 2015, pentru a impune capitala Emiratelor Arabe Unite ca o metropolă de referință pe scena culturii mondiale.

Turismul se dezvoltă în jurul acestor inovații de ultimă generație, cu ajutorul infrastructurii incredibile, cu ajutorul climatului natural blând și al liniei de coastă modificată profund în ultimii ani. Cazarea se face în unități de primă clasă, hoteluri care se pot vedea doar în Emirate. Piesele de rezistență pot fi considerate Emirates Palace în Abu Dhabi sau Burj al-Arab în Dubai. Există și un număr important de unități de cazare pentru toate buzunarele, potrivite atât pentru cei în căutarea concediului de relaxare perfect, cât și pentru cei sosiți în Emirate pentru afaceri. Multe dintre aceste construcții beneficiază de o arhitectură ieșită din comun. Piscinele, terenurile de tenis și centrele Spa echipate ultramodern sunt facilitățile de bază. Dacă bugetul de care dispuneți nu vă permite condiții de 5 stele sau mai mult, există și alternative absolut rezonabile, cu standarde înalte.

Departe de orașele principale, câteva destinații turistice spectaculoase, precum Desert Island Resort de pe insula Sir Bani Yas, Qasr al Sarab – un resort localizat într-o regiune deșertică faimoasă (cel mai larg deșert de nisip pur al lumii) și frumosul Banyan Tree Al Wadi din Ra’s al Khaimah, s-au deschis în ultima perioadă de timp, adăugând un plus de varietate și valoare cadrului turistic din EAU. Fujairah, pe coasta estică, a primit și ea, în ultima vreme, investiții importante în domeniul turistic.

Prin urmare, Emiratele Arabe Unite, una din destinațiile cu creșterea cea mai rapidă la nivel mondial, dispune de toate ingredientele necesare pentru o vacanță absolut fantastică, de-a lungul litoralului în hoteluri de înaltă clasă, în mijlocul districtelor excentrice de shopping, cu o bucătărie internațională adusă la standarde incredibile, toate acestea însoțite de un cadru social tradițional, expus și de zecile de muzee dezvoltate în ultima perioadă și un mediu de vacanță sigur și primitor.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...