Ghid turistic Guatemala

Lacul Atitlán Lacul Atitlán

Guatemala este o țară montană de mici dimensiuni, binecuvântată cu priveliști naturale spectaculoase, o bogată cultură indigenă, o istorie colonială interesantă și o mulțime de ruine arheologice. Statul este situat în inima culturii Maya în America Centrală și dispune de câteva situri remarcabile împrăștiate pe toată suprafața, însă niciunul dintre ele nu are magnitudinea și măreția orașului antic Tikal, situat în tenebrele junglei.

Satele mayașe răspândite pe platourile înalte se găsesc în mijlocul unui peisaj fabulos, creat de vulcanii fumegânzi și lacurile spectaculoase, unde tradițiile și obiceiurile străvechi persistă încă, în ciuda celor cinci secole de dominație europeană. Cultura lor este exprimată în timpul celor câteva târguri săptămânale, prin îmbrăcămintea tradițională viu colorată, artizanaturile de excepție, limbile și dialectele pestrițe sau festivalurile religioase animate. Lacul Atitlan, o întindere adâncă de apă, înconjurată de vulcani și de satele Maya, sunt o combinație impresionantă de peisaje uluitoare și cultură tradiționala.

Societatea guatemaleză este divizată între tradițional și modern, fiecare dintre aceste două aspecte urmându-și propriul curs, într-o țară presărată cu reminiscențe ale trecutului colonial. Nicăieri în America Centrală moștenirea spaniolă nu este atât de evidentă precum în fermecătorul oraș Antigua, cu străzile sale pietruite, piețele și fântânile elegante, având vulcanii ca fundal. Interacțiunea dintre spanioli și populația indigenă a produs o populație mixtă, numita Ladinos, ce a îmbrățișat cultura europeană, cosmopolită.

Un trecut complicat furnizează fundalul istoric al țării și al locuitorilor săi. Inegalitatea dintre indienii vorbitori de limbă spaniola și culturile indigene, între bogați și săraci, a fost o sursă constantă de tensiuni și discordie de-a lungul anilor. Violența cauzată de diferențele politice a provocat moartea a mii de oameni, în timp ce distrugerile provocate de cutremurele violente au lăsat în urmă familii fără acoperiș deasupra capului, fiind nevoie de ajutorul comunității internaționale. În ciuda tuturor acestor neajunsuri, călătorii sunt atrași de mixul de cultură și istorie oferit de acest ținut spectaculos, cu o populație dornică să arate lumii întregi că este mândră de țara în care locuiesc.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...