Castelul Ambras

Dată: 21 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: CasteleMuzee de artăSituri istorice

Castelul Ambras (Ambras Schloss in limba germana) este unul dintre siturile culturale cele mai apreciate din capitala provinciei Tirol, Innsbruck, fiind pozitionat pe harta chiar deasupra acestuia. Originea sa este strans legata de viata si activitatea arhiducelui Ferdinand II, un adevarat print renascentist si un entuziast al artei si stiintelor. El fondeaza colectiile Ambras si proiecteaza pentru acestea un loc special, un muzeu concept al vremurilor sale, avangardist si ultramodern.

Castelul este format din doua corpuri principale si o gradina. Castelul de jos sau Unterschloss incearca sa reconstruiasca conceputul initial al muzeului: camera arhiducelui de arta si curiozitati, armureria si Antiquariumul. Castelul de sus sau Hochschloss contine exceptionala galerie de portrete ale familiei Habsburg, cu peste 200 de picturi, incluzand lucrari ale lui Velasquez, Titian, Van Dyck si Lukas Cranach. La etajul superior al Hochschloss gasim o colectie de sculpturi din Evul Mediu tarziu.

Ce face din colectiile castelului Ambras sa fie atat de speciale este modul in care sunt prezentate, un exemplu al muzeului modern. Dateaza din secolului al XVI-lea si sunt printre putinele colectii care au supravietuit in locatia lor originala. Arhiducele Ferdinand II primeste castelul Ambras de la tatal sau, imparatul Ferdinand I, in 1564. La acel timp, era un castel medieval. Arhiducele Ferdinand l-a transformat intr-un palat renascentist, implicandu-se in mod direct in planificarea acestuia.

Colectia din armurerie difera fata de alte colectii similare din aceeasi perioada prin faptul ca elementele sunt organizate conform unui concept unic. Arhiducele urmarea sa ilustreze rolul istoric al casei de Habsburg si sa comemoreze faptele unor personaje ilustre. A fost pentru prima data in istoria colectiilor, in care aspectul estetic al prezentarii este luat in serios. Arhiducele se gandeste la amanunte precum iluminarea obiectelor expuse sau aranjamentul coloristic al acestora. Colectiile prezentate in Castelul Ambras sunt atat de faimoase incat au devenit numele unei celebre colectii de monede: "Moneda de 10 Euro a Castelului Ambras".