Ghid turistic Innsbruck

Podul Unibrücke în Innsbruck Podul Unibrücke în Innsbruck

Capitala a landului austriac Tirol, Innsbruck ocupa o suprafata ingusta, pe valea raului Inn (de la care a preluat numele), marginit de Muntii Alpi la nord si la sud, in timp ce raul curge de la vest la est. Putine orase din lume sunt la fel de dedicate sporturilor de iarna, precum Innsbruck. Este gazda unei universitati si casa pentru cei 130.000 de locuitori ai sai. Jocurile Olimpice de Iarna din 1964 si 1976 s-au desfasurat aici, datorita infrastructurii si cadrului natural deosebit in care este localizat. Face parte din „Turneul celor 4 trambuline”, ca etapa din traditionalul concurs de sarituri cu schiurile, alaturi de Bischofshofen in Austria, Oberstdorf si Garmisch-Partenkirchen in Germania. In afara de trambulina si de patioarul, care se gasesc in oras, in afara acestuia mai exista trasee de schi fond, bob, sanie si nenumarate piste de schi, pentru toate gusturile si de toate gradele de dificultate.

Legatura dintre Innsbruck si jocurile de iarna ascunde istoria adevarat a orasului si asocierea acestuia cu Habsburgii, in mod particular cu imparatul Maximilian. Innsbruck a fost orasul sau preferat iar Acoperisul de Aur (sau Goldenes Dachl in germana), o logie aurita din orasul vechi (Altstadt), aproape de raul Inn, este creatia sa, in timp ce palatul imperial Hofburg este realizarea imparatesei Maria Tereza. La sud de Altstadt, pe Maria Theresien Strasse, arcul de triumf descrie pe o latura casatoria arhiducelui Leopold cu infanta spaniola, iar pe cealalta moartea imparatului Francisc I, sotul Mariei Tereza, evenimente care s-au intamplat in acelasi timp. Pare, intr-adevar, istorie antica, intr-un oras modern, dedicat in exclusivitate invataturii (universitatea din Innsbruck este a treia ca marime din Austria, dupa cele din Viena si Graz) si placerii. Innsbruck are o viata culturala deosebita, numeroase restaurante, baruri, cafenele. Spectacole si concerte sunt sustinute aici pe tot parcursul anului iar in timpul iernii, sporturile de iarna face din Innsbruck un oras poate mai aglomerat decat Viena.

In muntii din apropiere si la periferii, exista trasee pitoresti marcate si cai rutiere cu diverse teme istorice sau artistice, incluzand aspecte din viata imparatului Maximilian sau arhitectura gotica si baroca. Apoi, exista partiile de schi. Muntii din Innsbruck nu sunt foarte inalti (cel mai inalt se apropie de 2.500 de metri) si exista garantia ninsorilor abundente incepand din noiembrie – decembrie pana la mijlocul lunii aprilie.

In cladirea Congress Innsbruck, sala de concerte si de conferinte in acelasi timp, se organizeaza concerte de muzica de camera si alte stiluri de muzica clasica, pe tot parcursul anului. Orchestra Simfonica a Tirolului performeaza aici in general la inceputul lunii martie si exista un program prin care sunt atrasi artisti de pe toata suprafat globului, pentru a prezenta spectacole aici.

Innsbruck este deservit de aeroportul international Innsbruck Kranebitten. Austrian Airlines si Lufthansa sunt doar doua dintre companiile aeriene care efectueaza curse regulate aici. Zboruri de sezon sunt operate de diverse alte companii aeriene, pe perioada iernii, in special dinspre Marea Britanie, Olanda si mai ales Germania, din cateva orase mari precum berling, Hamburg sau Dusseldorf. O alternativa a aeroportului local este cel din Munchen, la 2 ore si jumatate de mers cu masina. Transportul de la aeroportul din Munchen pana in Innsbruck se face cu microbuze, la preturi comparative cu biletele de tren.

Innsbruck este deservit si de Innsbrucker Verkehrsbetriebe, compania de transport public si cateva alte companii de transport private. Exista 4 linii de tramvai care fac legatura intre punctele de interes ale orasului. Biletele sunt comune, indiferent de ce mijloc de transport preferati: autobuze, tramvaie sau trenuri. Merita sa cautati sa achizitionati un Innsbruck Card, legitimatie care va ofera transportul cu toate mijloacele de transport in comun si vizita la marea majoritate a obiectivelor turistice din zona. Cardul va mai aduce o urcare si o coborare gratuita pe Nordkette, Patscherkofel sau Axamer Lizum. Legitimatiile Innsbruck Card se pot cumpara de pe Burggraben nr. 3 si este valabila 24, 48 sau 72 de ore.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...