Ghid turistic Austria

Dată: 07 Feb 2014
Autor: 

Cu o populaţie de aproximativ 8 milioane, Austria este situată în partea centrală a Europei. Mărgineşte atât Germania cât şi Cehia în partea de nord, Slovacia şi Ungaria la est, Slovenia şi Italia la sud, Elveţia şi Liechtenstein la vest. Capitala ţării este Viena, poziţionată de-a lungul Dunării. Austria se bucură de o climat temperat continental, cu patru sezoane distincte. Verile sunt călduroase în timpul zilei şi răcoroase noaptea. În Viena şi alte oraşe situate la altitudini mai scăzute, temperaturile ridicate pot fi o problemă în lunile iulie şi august. Iernile sunt reci, sub nivelul îngheţului în ianuarie şi februarie. Sezonul de schi din Alpi durează între decembrie şi aprilie, dar munţii sunt o atracţie destul de populară în rândul turiştilor şi în timpul verii, când vremea este de obicei călduroasă şi zilele insorite.

Austria este o ţară mică, predominant muntoasă, cu o suprafaţă aproape dublă decât a Elveţiei şi de trei ori mai mică decât suprafaţa ţării noastre. Dunărea îşi are izvoarele pe teritoriul Germanie însă trece prin Austria în drumul său lung până în Marea Neagră. Este singurul curs de apă european major ce curge către est. Cele trei lanţuri majore ale Alpilor - nordici, centrali şi sudici - merge spre vest pe teritoriul austriac. Alpii Centrali reprezintă cel mai important lanţ montan al Austriei, derulându-se prin Tirol până în Stiria şi Austria Inferioară şi cuprind zone ocupate de gheţari pe toată durata anului.

Austria a fost întotdeauna un punct de întâlnire al ideilor creative şi a diverselor stiluri arhitectonice sau artistice, inspirate fie din moştenirea culturală bogată a ţării, fie de pe scena artistică a acesteia. De-a lungul istoriei sale milenare, aici s-au dezvoltat şi perfecţionat stilurile gotice, baroc, rococo sau romane. Cartierul de muzee al Vienei este al nouălea cel mai mare complex artistic al lumii, găzduind mai multe instituţii de artă, cuprinzând lucrări ale unora dintre cei mai mari maeştri plastici.

Austria arată exact ca pe frumoasele vederi poştale pe care le-am primit de la rudele aflate în vacanţă, cu vârfurile albite de zăpadă, vaste întinderi verzi, fortăreţe ca în Evul Mediu şi castele ca din basme. În timpul iernii, orăselele altfel nesemnificative se transformă în adevărate premii turistice, atunci când schiorii se înghesuie să folosească pârtille din Arlberg sau Tirol, precum St. Anton am Arlberg, Kitzbühel sau elegantul Lech. Vara, iubitorii de natură vor dori să exploreze lacurile rece din Salzkammergut şi cele mai calde din regiunea Carintia sau în jurul lacului Constanţa (Bodensee), superba vale Wachau de-a lungul Dunării, între Melk şi Krems. Această ultimă regiune este una fertilă, ce oferă o varietate largă de peisaje naturale de excepţie, podgorii terasate căţărate pe dealurile abrupte, turnuri bisericeşti unice, castele fortificate şi mici localităţi şarmante.

Oraşe precum Graz, Salzburg sau Innsbruck dispun de centre istorice vechi, ce combină armonios moştenirea artistică a timpurilor în care au fost create cu un stil de viaţă foarte bine păstrat de-a lungul timpului, în care patiseriile şi cafenelele joacă un rol aparte. Vorbind despre importanţă, bineînţeles, nu putem să uităm Viena, un centru al creativităţii timp de secole întregi, unde memoria numeroşilor artişti locali pare că emană şi acum, de la Mozart la Haydn, de la Beethoven la Gustav Klimt şi Musil.

Arhitectura edificiilor de cult este dominată de stilul baroc, cu fresce şi ornamente bogate. Palatele şi clădirile civile reflecă bogăţia şi puterea liderilor din trecut. Palatul Belvedere, Schönbrunn şi abaţia Melk sunt doar câteva exemple de construcţii în stil baroc din Austria. În prima parte a secolului XX, arhitectura austriacă a devenit în mare parte una utilitară, caracterizată de folosirea materialelor industriale de construcţie, precum oţel, sticlă sau beton. Mai recent, în Viena au fost ridicate câteva structuri multicolore, cu un design la fel de special cât este de întâmplător, opera arhitectului nonconformist Friedensreich Hundertwasser.

Bucătăria austriacă este deseori confundată cu cea vieneză. În plus faţă de tradiţiile regionale, aceasta a fost influenţată de maghiari, cehi, italieni şi bavarezi. Bucătăria austriacă este cunoscută pe plan mondial în principal pentru produsele de patiserie şi pentru dulciuri, fără a lăsa la o parte cafeaua şi berea.

Contrar unor percepţii populare, Austria nu înseamnă doar munte. În timp ce Alpii acoperă într-adevăr aproape trei sferturi din suprafaţa totală a ţării, acoperind provinciile Austria Superioară, Carintia, Stiria, Salzburg, Tirol şi Vorarlberg, cealaltă parte a ţării, în principiu provinciile Austriei Inferioare, Burgenland şi capitala federală Viena sunt mai asemănătoare ca şi relief cu ţările vecine, Ungaria şi Cehia. Acest amestec plăcut de decoruri naturale este burduşit într-o zonă relativ mică. Gheţarii pitoreşti, luncile calme, văile alpine, colinele deluroase, podgoriile, cheile apelor curgătoare şi stepe semi-aride - toate se pot găsi în Austria, deopotrivă.

Un sfert din populaţia totală a Austriei locuieşte în jurul Vienei, o metropolă europeană de renume, poziţionată în locul în care Dunărea întâlneşte punctul extrem estic al Alpilor, la mică distanţă de graniţele cu Slovacia şi foarte aproape de capitala acesteia, Bratislava. Aproape toate instituţiile guvernamentale, financiare şi culturale, precum şi instituţiile mass-media principale îşi au sediul în Viena, locaţii determinate în primul rând de poziţia geografică dar şi de importanţa istorică a capitalei. Cu toate acestea, Viena, capitala care domină scena culturală şi politică a ţării, este o lume aparte, de sine stătătoare. Relevantă este gluma apărută în Vorarlberg acum ceva vreme, care spune că „populaţia din partea de vest a Austriei produce banii pe care ulterior Viena îi cheltuie”.