Cu atoli de culoarea smaraldului, un ocean albastru şi adânc, o lume subacvatică colorată şi diversă şi oameni prietenoşi şi simpli, Insulele Marshall invită turiştii din toată lumea să se piardă într-o mare a liniştii şi a minunilor. Descrisă demult de celebrul Robert Louis Stevenson ca „perla Pacificului”, misticele Insule Marshall sunt binecuvântate cu o frumuseţe naturală greu de expus în cuvinte şi o bogată moştenire spirituală, oferind numeroase activităţi şi atracţii turistice pe toată suprafaţa micului stat insular.
Situate în partea vestică a centrului Oceanului Pacific, la nord de Nauru şi Kiribati, minunatele Insule Marshall sunt alcătuite din două rânduri paralele de atoli, Ratak şi Ratik (aşa numitele lanţuri „Sunrise” şi „Sunset”, pe româneşte „Răsărit” respectiv „Apus”), în total 29 de atoli şi 5 insule separate, răspândite pe un areal total de aproape 2 milioane de kilometri pătraţi.
Fiecare dintre ele se mândresc cu propriile locuri interesante. Lanţul dublu este compus din peste 1200 de insule şi insuliţe, majoritatea de formaţie vulcanică, lungi întinderi joase de nisip pe suprafaţa mării. Atolul Kwajalein este considerat cel mai mare atol din lume şi serveşte ca centru de transport, punct de plecare şi de sosire din şi spre Insulele Marshall, incluzând aici serviciul aerian sau naval.
Majuro, compus din 3 insule – Delap, Uliga şi Darrit (sau Rita) – este capitala şi centrul economic al insulelelor, situată, împreună cu laguna care o mărgineşte, în vârful recifelor de corali, pe o suprafaţă de peste 200 kmp. Laguna este faimoasă pentru grădinile sale de corali de o frumuseţe care îţi taie respiraţia, în care se pot vedea peste 800 de specii de peşte şi 160 de specii de corali, stele de mare şi alte vietăţi marine tropicale. Majuro este cel mai dezvoltat atol al Insulelor Marshall, adăpostind peste 30.000 de locuitori.
Cazarea aici se face la unul din numeroasele hoteluri din zona lagunei, unele dintre ele oferind camere cu vedere incredibilă la ocean sau apartamente tip bungalow lipite de ţărm. Insulele Marshall au un climat tropical umed, temperaturile variind între 26 şi 36 grade Celsius, cu mici variaţii pe toată durata anului.
Călătorii care se înghesuie să viziteze Insulele Marshall nu se vor afla niciodată în situaţia în care nu mai au nimic de văzut sau făcut, insulele oferind atracţii turistice interesante, de la parcuri de distracţie la atracţii naturale, istorice sau religioase, de la grădini botanice luxuriante, plaje maiestoase la canioane, păduri sau grădini zoologice. Insulele Marshall sunt cunoscute ca un paradis pentru pescari şi scuba diveri. Locurile cele mai potrivite pentru scufundări sunt aproape fără egal, în minunăţia lor neatinsă. Apele sunt de o claritate rar întâlnită, oferind posibilitatea turiştilor de a explora recifele de corali, lumea acvatică diversă şi câteva epave rămase aici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Există atât de multe lucruri de făcut aici, atât pe insule cât şi în largul mării, încât nu mai reprezintă o noutate faptul că Insulele Marshall sunt considerate una dintre cele mai frumoase şi mai pitoreşti destinaţii turistice acvatice din lume.
Surse imagini
- Cover: Kurt Cotoaga - Unsplash | Licență Unsplash