Deschideți o hartă a lumii și priviți în porțiunea de sud-est a Asiei și a Pacificului. Aproape în centrul imaginii ar trebui să descoperiți arhipelagul japonez, întinzându-se de la nord la sud de-a lungul marginii estice a continentului asiatic. Japonia a ademenit cu poveștile sale, în secolele ce au urmat de la descoperirea sa de către Marco Polo în secolul al XIII-lea, nenumărați aventurieri. Zipangu sau „pământul aurului” poate că nu mai are acum la fel de mult aur așa cum avea în perioada imperialistă, însă Noul Zipangu posedă încă sute sau mii de atracții cu efect de magnet: o varietate culturală măreață, o natură multicoloră, întrețesută de cele patru schimbări de sezon, fără a menționa ospitalitatea legendară a locuitorilor săi.
Acestea fiind spuse, este lesne de înțeles de ce Japonia, mai ales în ultima perioadă de timp, o dată cu scurtarea aeriană a rutelor obișnuite spre „țara soarelui răsare”, a devenit o destinație turistică populară, ușor accesibilă. Destinația despre care vorbim se poate vizita acum cu un buget rezonabil și cu sentimentul deplinei securități. Această destinație este, de fapt, locul în care trecutul glorios salută bucuros viitorul ultramodern. Aici se întrepătrund toate. Și chiar dacă sună cumva șablon, chiar dacă este un stat insular, Japonia are o istorie veche a absorbirii culturilor din regiunile învecinate, din extrema estică a Asiei, înca din Evul Mediu. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, japonezii au învățat să asimileze elemente de cultură vestică, selectiv, adăugând astfel noi dimensiuni culturii sale indigene.
Temple budiste magnifice, ce încorporează esența unei arhitecturi elegante, prin eliminarea tuturor elementelor decorative, sanctuare șintoiste așezate îm mijlocul pădurilor întunecate – Japonia le are. Peste tot. Tokio, poate cea mai înălțătoare metropolă a Asiei, cuprinde tradiții de secole laolaltă cu elementele unei culturi urbane ce radiaza energie și tehnologie înaltă. Japonia le are și pe acestea. Cele două capitale străvechi – Kyoto și Nara – sunt gazdele unor comori de neprețuit, neschimbate de trecerea veacurilor. Templele încărunțite și străzile liniștite evocă o Japonie la care ați visat, imediat ce ați luat contactul cu existența sa.
„Alpii Japonezi” pot fi găsiți în centrul geografic al arhipelagului, de-a lungul regiunii Chūbu. Vârfurile semețe și linia de coastă accidentată, ce au reținut în comunitățile locale esența stilului de viață străvechi, se întrepătrund cu industria modernă, o varietate ce caracterizeaza regiunea. Munții în sine sunt de fapt o serie de piscuri vulcanice ce pleacă din nordul arhipelagului, prin partea centrală și cea mai lată a insulei Honshū. Sunt deseori comparați cu Alpii europeni pentru relieful lor spectaculos și frumusețe. Alpii nordici japonezi formează inima Parcului Național Chūbu-Sangaku. Nagano a devenit faimos în întreaga lume prin găzduirea, în 1998, a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Zonele sale înalte oferă facilități superbe pentru schi în perioada iernii, iar verile răcoroase, revigorante, sunt ideale pentru plimbări în mijlocul naturii.
Regiunea Kansai a prosperat, pe timpuri, ca o adevărata capitală comercială a Japoniei. Este caracterizată printr-o vitalitate și o energie unică ce se pot simți și astăzi, creând o atmosferă ce îndeamnă la „joie de vivre”. Ruta Shimanami-Kaidō (cunoscută și sub numele de Nishiseto Jidōsha-dō), inaugurată recent, conectează insulele Honshū și Shikoku prin mai multe poduri absolut fantastice. Autostrada și podurile de pe ruta ce trece pe deasupra Mării Interioare Seto (Seto Naikai) descoperă o lume minunată, de panorame incredibile, mici insule pitorești și o rețea uluitoare de mici ambarcațiuni. Chūgoku, în schimb, este punctată de localități rurale micuțe și liniștite, așezări pescărești pitorești, locuri în care se poate vedea cel mai bine esența vechii Japonii. Regiunea Tōhoku oferă o gamă variată de atracții, aparent rustice, dar suficient de profunde încât să atragă turistul obișnuit, european. Este o explozie de culoare în timpul verii, perioadă ocupată de nenumărate evenimente tradiționale, organizate de populația legendară japoneză atât de primitoare.
Această armonie dintre rafinamentul asiatic și concepte orientale pestrițe, asortată cu tehnologia industrială cea mai complexă, merită pe deplin aprofundată. Frumoasă, nostalgică, profundă, Japonia vă așteaptă binevoitoare și dornică de vă spune poveștile considerate odinioară tabu. Bine ați venit în Japonia!
Surse imagini
- Cover țară: Max Bender - Unsplash | Licență Unsplash