Ghid turistic Liban

Capitala Beirut Capitala Beirut

Libanul este o țară adâncită în istorie. Situate pe malul estic al Mării Mediterane, la confluența Asiei, Africii și Europei, orașele și porturile libaneze au fost centre importante în timpurile romanilor și ale fenicienilor. Valea Bekaa, cunoscută în secolul I î.Hr. ca grânarul Romei, a rămas încă principala regiune agricolă a țării și unul dintre cele mai mari producătoare de vin ale lumii.

Unul dintre lait-motivele vizitelor în Liban și în capitala sa cosmopolită, Beirut, este amintirea constantă a rolului pe care l-a jucat această țară în istoria omenirii. Dovezile privind ocupațiile romane și feniciene sunt cel mai bine văzute în situl pre-roman de la Baalbek, cunoscut ca cea mai mare și mai bine conservată ruină romană din lume. Mărturii similare se pot vedea în orașul de coastă Saida (Sidon) și Jbail (Biblos), locuri în care turiștii beneficiază de rara oportunitate de a face scufundări alături de ruinele feniciene.

Liban dispune de un cadru natural remarcabil, luând în considerare în primul rând vastul deșert care îl mărginește. Există patru regiuni majore în Liban, ușor de identificat pe hartă. De la vest la est, avem câmpia de coastă, lanțul Munților Libanului, Valea Bekaa și lanțul alpin Antiliban. Fiecare regiune variază din punct de vedere topografic, al climatului și al ofertei turistice. Cu toate acestea, pentru că Libanul este un stat de mici dimensiuni (cam de trei ori mai mic decât Republica Moldova), excursiile de o zi spre localitățile istorice de coastă și satele de munte pot fi efectuate cu ușurință din capitala Beirut.

Din 1975 până la începutul anilor 1990, Libanul a trecut printr-un sângeros război civil, ce a marcat țara și populația, dar care a rezultat într-un efort comun de reconstrucție și o atmosferă tolerantă. În perioada actuală, chiar dacă se regăsește negativ pe listele unelor consulate occidentale, Liban rămâne o destinație turistică populară – și atâta vreme cât turiștii rămân vigilenți și atenți la situația socio-politică, se pot bucura de un sejur sigur și plăcut prin „ținutul cedrilor”.

Orașele antice, resorturile de schi, architectura impresionantă și splendorile naturale ale Libanului sunt, totuși, doar vârful aisbergului. Țara este faimoasă și pentru mâncarea absolut delicioasă, podgoriile de renume mondial, districtele de shopping de calitate, viața de noapte furtunoasă și artiștii talentați. Beirut, supranumit uneori „Parisul Orientului Mijlociu”, este un oraș cosmopolit, în care varietatea de limbi vorbite, nationalități și religii se combină armonios. Acest punct de întâlnire al diverselor culturi se găsește într-un aparent contrast cu multitudinea de culori din bazinul Mediteranei, unde viața modernă se desfășoară în mijlocul clădirilor antice, unde bisericile și moscheele stau una lângă alta, iar străinii și localnicii se amestecă cu ușurință pe străzile semiobscure.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...