Ghid turistic Oman

Opera Regală din Muscat Opera Regală din Muscat

Oman, bijuteria Peninsulei Arabia, este o națiune caldă și ospitalieră. Se înalță până în vârful munților interiori și coboară până când atinge apele Golfului Persic, Golfului Oman și Mării Arabiei. Istoria și cultura sunt puse la mare preț atât de către bătrâni, cât și de către tineri, fapt ce transformă Oman într-o destinație cu adevărat distinsă pentru orice vizitator. Descoperiți moștenirea culturală și istorică a statului oriental, văzută prin turnurile și forturile sale, ruinele antice și localitățile ascunse de ochii necunoscătorilor. Relaxați-vă pe plajele virgine, înotați în apele de culoarea cerului sau cățărați-vă pe vârfurile semețe din interior. Oman este o destinație în continuă ascensiune pe piața turistică, care merită explorată, fotografiată și iubită!

Sultanatul Oman este situat în sfertul sud-estic al Peninsulei Arabia și este mărginit de Emiratele Arabe Unite în partea de nord-vest, de Arabia Saudită în vest și de Yemen în sud-vest. Capitala țării și cel mai mare oraș este Muscat.

Omanul este divizat în 11 regiuni administrative, numite guvernorate. Aceste guvernorate sunt divizate, mai departe, în 61 de districte numite „wilayats”, conduse de către un guvernator districtual, numit „wali”. Vedeți harta regiunilor administrative Oman.

Din punct de vedere geografic, Omanul prezintă elemente destul de variate, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase state din zonă. Suprafața totală acoperită de Oman este de aproximativ 310.000 kmp, fiind situată pe locul 3 între statele Peninsulei Arabia. Porțiuni masive de nisip și pietriș se întind de-a lungul munților și terenului accidentat, iar lagunele, întinderile de sare și oazele se află în calea expansiunii deșertului. Cei peste 1.700 km de coastă de care beneficiază variază de la plajele cu nisip fin din Tiwi până la fiordurile stâncoase din Musandum. Munții Hajar constituie cel mai mare lanț muntos al țării, cu vârful Jebel Shams cel mai înalt punct, la 3.004 metri deasupra nivelului mării. Omanul dispune, de asemenea, de câteva insule în largul coastelor sale, cea mai mare dintre ele fiind Masirah. Omanul este mărginit de suprafețe întinse de nisip, un teren arid cunoscut sub numele de „Pătrimea Goala” sau Rub al-Chali, împărțit cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Climatul este fierbinte și însorit în cea mai mare parte a anului, cu perioade mai răcoroase în funcție de an și de regiuni. Temperaturile cele mai plăcute sunt din octombrie până în aprilie – între 25 grade și 35 de grade Celsius, coborând în timpul nopții până la 18 grade. În timpul verii, temperatura este mai greu de suportat, explodând până la 49 de grade în unele regiuni, iar umiditatea urcă până la 90%. Noaptea, temperatura echivalează cu cea a unei zile toride de la noi, în jur de 30 de grade Celsius. De asemenea, temperaturile variază substanțial între regiunile din interior și cele situate în zona montană. Foarte rar, se pot vedea chiar unele piscuri acoperite de zapadă. Partea de sud a regiunii Dhofar face abstracție de la unele elemente meteorologice, depinzând în mare măsură de musoni. Sezonul musonic de aici poartă numele de Khareef și este principala sursă de apă potabilă pentru populația orașului Salalah.

Limba oficială vorbită în Oman este araba, dar există și alte câteva limbi străine general acceptate, cu preponderență limba engleză, vorbită mai ales în cercurile de afaceri. Islamismul este religia de bază însă localnicii, spre deosebire de alte state din zona, manifestă o toleranță deosebită față de celalte naționalități și religii. Ca o consecință normală, statul păstrează o poziție neutră față de evenimentele care au loc în regiune însă aderă la interesele Ligii Arabe.

Populația Oman, de aproximativ 2,5 milioane de locuitori, este condusă de un regim monarhic și ereditar, condus încă din 1970 de Maiestatea Sa, sultanul Qaboos Bin Said, a cărui viziune și înțelepciune a ajutat la dezvoltarea unei națiuni capabile să-și păstreze moștenirea culturală, îmbrățișând în același timp noile tehnologii și ducând în acest mod Omanul spre noi perspective.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...