Ghid turistic Libia

Ruinele Leptis Magna Ruinele Leptis Magna

Libia se găseşte acum într-o perioadă dificilă, de după războiul civil ce a dus la prăbuşirea regimului Gaddafi. Chiar dacă luptele s-au încheiat în majoritatea regiunilor ţării, siguranţa este departe de a fi obţinută, astfel că turismul în Libia, în acest moment, nu este în niciun fel recomandat.

Bogăţia de petrol a dus la o istorie recentă tumultuoasă, cu multe lupte sângeroase, pentru a controla acest pământ fascinant. Înghesuită între Egipt şi Tunisia, în plină lume arabă şi mărginită de apele Mării Mediterane, Libia a suferit după invaziile turcilor, vandalilor, bizantinilor, romanilor, arabilor şi italienilor, câştigându-şi independenţa doar în 1951. Aceste civilizaţii şi-au pus amprenta asupra statului african – mărturie stau ruinele romane şi greceşti de la Leptis Magna, Cyrene şi Sabratha -, însă Libia rămâne în esenţa un stat arab. Influenţele arăbeşti pot fi cel mai bine văzute în oraşul vechi din Tripoli, modul de viaţă nomad al beduinilor şi triburilor de berberi rătăcitori prin deşert şi în limba, cultura şi obiceiurile oamenilor.

Tripoli, în nord-est, este principalul port al ţării şi un oraş aglomerat, dominat de splendidul Assaraya al Hamra (Castelul Roşu), un enorm complex palațial, precum şi de zidurile şi grădinile Medinei (Medina din Tripoli este partea veche a oraşului). Cu livezi de portocali, viţă de vie, palmieri şi măslini, capitala bogată a Libiei este gazda multitudinii de moschee, muzee şi situri istorice, precum şi a facilităţilor mai moderne. Locaţia sa ideală, pe malurile Mării Mediterane îl face popular atât în rândul libienilor cât şi al turiştilor. Benghazi este al doilea cel mai mare oraş al ţării, cu o aparenţă ceva mai modernă. Distrus aproape complet în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, principalele atracţii sunt faimoasele târguri souq şi regiunea adiacentă, din jurul Munţilor Verzi, precum şi ruinele romane dispuse de-a lungul coastei.

Libia rămâne o destinaţie turistică aproape necunoscută, în principal din cauza sancţiunilor impuse, urmare a unei istorii complicate. Există dovezi de implicare a statului african în câteva acte de terorism, incluzând bomba de la bordul avionului PanAm din preajma oraşului Lockerbie în Scoţia şi al colonelului „Mu’ammar al Qadhafi” în numeroase organizaţii terorişti şi pseudo-revoluţionare de pe tot globul. Cu toate acestea, sancţiunile au fost ridicate în 2003, imediat ce incidentul Lockerbie a fost rezolvat iar Libia a renunţat la producţia armelor de distrugere în masă. Măsurile au rezultat într-o uşoară creştere a industriei turistice, cu un număr de resorturi dezvoltate la marginea mării. Chiar dacă 90% din suprafaţa totală a ţării este deşertică sau semi-deşertică, există câteva oaze ce merită descoperite, ruine demne de explorat, plaje pe care puteţi lenevi la soare şi bineînţeles, ospitalitatea şi căldura locuitorilor săi.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...