Ghid turistic Liberia

Panoramă Monrovia Panoramă Monrovia

Una dintre cele mai sărace naţiuni ale Africii, ieşită recent dintr-un război civil sângeros în care şi-au pierdut viaţa peste 300.000 de oameni, Liberia este un teritoriu ce se mândreşte cu peste 550 km de plaje tropicale, întrepătrunse de zone sălbatice şi păduri tropicale veşnic înverzite. Poate că situaţia se îmbunătăţeşte considerabil sub conducerea actualului preşedinte, Ellen Johnson Sirleaf, reinvestit după alegerile libere din 2011, însă, din păcate, turismul în Liberia nu este în acest moment recomandat, din cauza situaţiei politice şi a lipsei infrastructurii. Birourile turistice de peste tot din lume nu recomandă călătoriile spre anumite regiuni ale ţării.

Fondată iniţial ca un refugiu al sclavilor americani eliberaţi, această ţară cu o istorie zbuciumată este situată la nord de ecuator, în partea vestică a Africii şi afişează încă o legătură destul de strânsă cu Statele Unite. Capitala Monrovia este denumită în cinstea celui de-al cincilea preşedinte ale Statelor Unite ale Americii, James Monroe, în timp ce steagul naţional seamănă izbitor cu cel american.

Există multe atracţii meritorii în afară capitalei suferinde, Monrovia. Oraşul Buchanan oferă plaje superbe, o gamă modestă de restaurante şi câteva facilităţi de cazare. O călătorie de o zi spre Robertsport este însă obligatorie: vizitatorii pot afla aici mai multe lucruri despre istoria Liberiei şi se pot relaxa pe câteva din cele mai curate şi mai frumoase plaje ale ţării. O tabără pentru cei ce doresc să-şi petreacă noaptea pe plajă a fost amenajată de un grup de sud-africani, în timp ce ONU pune la dispoziţia primilor sosiţi câteva facilităţi de cazare.

Principala atracţie turistică a ţării rămâne însă Parcul Naţional Sapo, cea mai vastă pădure tropicală neexplorată a părţii de vest a Africii, incorporând Munţii Nimba. Este o zonă abundentă în faună, cu elefanţi, leoparzi, bizoni, hipopotami pitici şi maimuţe. Observarea acestora de la bordul unor ambarcaţiuni pe răul Sinoe este una din cele mai populare activităţi.

Străinii sunt sfătuiţi să călătorească de-a lungul Liberiei doar în cadrul unor grupuri organizate şi să nu se aventureze niciodată în excursii individuale. Bandele de infractori, formate din foşti combatanţi ai războiului civil, colindă zonele mai retrase şi mai sărace ale Monroviei, în timp ce femeile sunt sfătuite să ignore privirile mai insistente ale anumitor bărbaţi. Facilităţile medicale sunt puţine, iar cazurile de boli, precum febră tifoidă şi malaria, sunt aici la ele acasă. Turiştii sunt sfătuiţi să aibă mare grijă cu igiena personală, pentru a nu se expune riscurilor de îmbolnăvire.

Chiar dacă acum nu este cea mai atractivă destinaţie turistică, atunci când conflictele politice se vor încheia, Liberia îşi va face apariţia, probabil, pe lista destinaţiilor de top ale vestului Africii, datorită splendorii sale naturale şi a caracterului său exotic, departe de itinerariile turistice cunoscute.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...