Ghid turistic Malawi

Platoul și masivul Zomba Platoul și masivul Zomba

Promovată ca „inima caldă a Africii”, Malawi este o țară mică, însă alungită, renumită pentru ospitalitatea fără egal a locuitorilor săi, parcurile naturale virgine și rezervațiile sălbatice, plajele și viața subacvatică tropicală din lacul omonim, al treilea cel mai mare lac al continentului negru. Aspectul țării este dominat de lacul de mari proporții, precum și de Valea Marelui Rift ce traversează Malawi de la nord la sud, rezultând în zone fertile, munți răcoroși și platouri înverzite.

Lacul Malawi este o atracție irezistibilă pentru turiști, oferind câteva plaje dispuse în jurul resorturilor special amenajate pentru explorările subacvatice, prilej pentru a vizualiza varietatea incredibila de pești, un paradis pentru snorkelling. Lacul este faimos pentru că găzduiește mai multe specii de pește decât oricare alt lac cu apă dulce din lume, majoritatea protejate în cadrul Parcului Național al Lacului Malawi, situat în partea sudică. Mare parte din vizitatori se îndreapta spre mica localitate Cape Mclear care, laolaltă cu insulele din larg, este parte integrantă a parcului. La fel de popular este și Golful Nkhata din partea de nord, cu plajele sale și posibilitatea de a practica diferite activități acvatice. Împrăștiate de-a lungul malurilor se găsesc numeroase sate pescărești tradiționale, iar pescarii în caracteristicile canoe, scobite în lemn, pe fundalul unui spectaculos apus de soare, formează silueta unei cărți poștale reușite.

Malawi este binecuvântat cu numeroare rezervații și parcuri naturale, puțin aglomerate și bine populate cu animale și păsări, oferind o experiență unică. Platoul Nyika, situat în partea de nord, la o altitudine de 2.300 de metri, constituie una dintre cele mai înalte rezervații naturale din lume. Aceasta este și cea mai „virgină” și mai puțin vizitată regiune a țării, cu pajiști pitorești și numeroase cascade, cea mai mare concentrație de leoparzi din Africa centrală, faimoasă pentru abundența de specii de orhidee. Spre sud, cel mai cunoscut parc este Liwonde, unde se pot vedea mii de hipopotami și crocodili lenevind în apele sau pe malurile râului Shire, precum și zebre, elefanți sau antilope.

Partea de sud a țării este cea mai dezvoltată și mai populată. Chiar dacă Lilongwe are rolul de capitală a țării, regiunea este gazda celui mai mare oras din Malawi, Blantyre, un punct bun de plecare pentru a vizita atracțiile turistice din zonă – masivul Mulunje, cu câteva trasee turistice de calitate și Platoul Zomba.

Malawi a rămas o destinație pacifistă pentru o perioadă de peste o sută de ani, neafectată de conflicte interne ce au macinat multe alte țări africane. Chiar dacă este o țară săraca și destul de dens populată, Malawi oferă vizitatorilor o varietate bogată de atracții naturale sau culturale.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...