nfluenţele arabe şi africane se împletesc şi se ciocnesc în Mauritania, în partea de nord-vest a Africii. Maurii nordici formează majoritatea, în timp ce africanii Tukulor populează regiunile sudice. Războaiele purtate între puterile politice principale au rezultat în instabilitate politică, incluzând o lovitură de stat recentă ce a reuşit să demită primul conducător liber ales al ţării. Chiar dacă nu poate fi considerată o destinaţie pe care o puteţi vedea în deplină siguranţă, Mauritania este o ţară binecuvântată de frumuseţi naturale incredibile şi câteva situri istorice fascinante.
Autorităţile turistice internaţionale recomandă evitarea vizitelor în provinciile Tiris Zemmour, Adrar, Tagant, Hodh ech Chargui, Inchiri şi Dakhlet Nouadhibou, din cauza ameninţărilor teroriste. Avertizează şi despre eventualele vizite în restul ţării, incluzând capitala Nouakchott. Instabilitatea politică şi asasinarea unor turişti francezi în 2007, atribuită teroriştilor, sunt descurajatoare pentru majoritatea covârşitoare a turiştilor. Totuşi, pentru cei mai curajoşi dintre aceştia, răsplata este de multe ori una neaşteptată, surprinzător de plăcută.
Mauritania este un teritoriu de o frumuseţe naturală unică, oferind câteva peisaje cu adevărat spectaculoase. Priveliştile oferite de Sahara îşi schimbă perspectivele încet, pe măsură ce dunele de nisip de mişcă pe suprafaţa deşertului. O dată cu ele călătoreşte şi populaţia de nomazi, traversând această mare de nisip înşelătoare. Partea centrală a ţării este acoperită de două platouri vaste, întrerupte, din loc în loc, de formaţiuni stâncoase. Campiiile plate şi dunele de nisip se întind neîntrerupte de-a lungul zonei de vest – acestea sunt cele mai puţin populate regiuni ale Africii de vest. Linia de coastă uluitoare a Mauritaniei este cea mai mare atracţie pentru turişti; litoralul de peste 700 de kilometri prezintă plaje de nisip încântătoare, unele necălcate încă de vizitatorii internaţionali.
Turiştii încearcă să evite lunile de vară, atunci când căldura devine insuportabilă. În restul anului, sosesc traversând dunele de nisip dinspre Maroc sau fluviul dinspre Senegal. Marile oraşe, precum Chinguetti, Nouakchott, Nouadhibou sau Atar dispun de câteva facilităţi de cazare şi hoteluri, dar lipsa acută de infrastructură face din Mauritania o ţara destinată doar celor aventuroşi. Vizitatorii sunt sfătuiţi să călătorească doar alături de ghizi turistici şi tur-operatori experimentaţi sau în convoaie mari. Transportul se face de obicei în vehicule 4×4 sau în maşini ceva mai rigide, care să reziste terenului accidentat. Există şi o linie de transport feroviar.
Surse imagini