Superlativele sunt mici atunci când este descris Marocul, un pământ încântător, plin de mistere și de lucruri minunate. Una din destinațiile de top ale Africii, cu peste 10 milioane de vizitatori în fiecare an, Marocul își întâmpină vizitatorii din întreaga lume cu itinerariile binecunoscute prin târgurile și piețele tradiționale souq, medinele (centrele vechi ale localităților) medievale, deșerturi prafuite și zăpezile din vârful Munților Atlas. Totuși, continuă să-și uimească și vizitatorii ce vin aici pentru a doua oară, refuzând să-și compromită caracterul inimitabil în fața turismului de masă.
Marocul este din mai multe puncte de vedere o țară ce se zbate între două lumi: în capătul nord-vestic al Africii, la o aruncătură de băț de Europa, țara nu se găsește doar la confluența Oceanului Atlantic cu Marea Mediterană, ci și la punctul de intersecție al estului cu vestul și unde modul tradițional de viață se luptă pentru supraviețuire cu strălucirea unei lumi mai moderne. Acest amalgam este, în egala măsură, fascinant și ademenitor, iar turiștii ce se încumetă să viziteze Marocul, în toată gloria sa, de multe ori intimidantă, vor fi răsplătiți înzecit.
De la piețele haotice locale, unde mirosul de condimente umple atmosfera fierbinte și maimuțele blochează de multe ori căile de acces, la moscheile poleite și muezinii ce cheamă credincioșii la rugăciune, de la nisipurile de culoarea piersicii ale dunelor ergului Chebbi la amețitoarele chei Tudra, de la Casablanca la Marrakech și de la Fez la Tanger, Marocul este un festin de peisaje și sunete pentru orice vizitator.
Maroc are o climă ciudată, cu câteva variații regionale de temperatură. Supranumită deseori drept „țara răcoroasă cu un soare foarte fierbinte”, clima statului nord-african este caracterizată de inconstanță și condiții extreme. Cea mai bună perioadă de a vizita Marocul este între luna aprilie și începutul lunii iunie sau între septembrie și noiembrie, atunci când vremea este călduță și uscată. Accesul aici, din Romania în mod particular, dar și din alte orașe europene, se face pe calea aerului. Urmăriți ofertele companiilor aeriene importante ale vechiului continent, interesante mai ales în afara sezonului turistic.
Dacă ajungeți acolo, ar fi bine să aveți cu voi un mic ghid turistic Maroc, care să cuprindă principalele atracții turistice și sfaturi de călaătorie bine structurate. Ați putea, de pildă, să știți că Air Benhaddou, un oraș fortificat de poveste, a fost făcut faimos de producții de film hollywoodiene, precum Lawrence al Arabiei. Localitatea medievală Chefchaouen, cu clădirile sale în nuanțe de albastru și străzile șarmante, unduitoare, este una din cele mai fotogenice destinații marocane. În Marrakech, îndreptați-vă spre Djemaa el Fna pe înserat, pentru a privi uimiți circul făcut de îmblânzitorii de șerpi, ghicitoarele, acrobații și muzicienii stradali, ce reușesc să animeze orașul. Situl arheologic Volubilis dispune de cele mai bine conservate ruine romane, mândrindu-se cu o istorie de 2.000 de ani.
Tot în Marrakech, Festivalul de Artă Populară organizat în luna iulie oferă o gamă largă de produse multicolore, aduse în prim plan în spațiile publice din jurul orașului. Festivalul Prieteniei este la fel de celebru, muzica sa reușind să strângă artiști de pe scenele internaționale în numele toleranței și al deschiderii către nou. Festivalul din Casablanca celebrează cultura marocană, oferind performanțe artistice de-a lungul și de-a latul acestei destinații faimoase pentru filmul anilor 1940.
Cel mai mare exportator de hașiș al lumii, activitate ilegală care se crede că aduce mai mulți bani decât o face turismul, Marocul revendică, pe de altă parte, faptul că găzduiește și cea mai veche universitatea a lumii – Al Karaouine, localizată în Fez și fondată în anul 859. Contrastele sunt nesfârșite în această țară multicoloră, frumoasă și haotică, considerată de mulți destinația de vacanță ideală.
Surse imagini