Ghid turistic Qatar

Panoramă aeriană Doha Panoramă aeriană Doha

Peninsula arida Qatar se întinde până la Golful Persic și este mărginită în partea continentală de Arabia Saudită și de Emiratele Arabe Unite. Aria poate că este una de mici dimensiuni, dar emiratul ce o ocupă este excesiv de bogat, cu unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume, mulțumită rezervelor de petrol și gaze naturale.

Mare parte a secolului XX, Qatar a fost un protectorat britanic, câștigându-și independența în 1971, după ce s-a lansat în dispute teritoriale cu vecinii și a suferit de pe urma unui război civil, iar emirul demis de către propriul fiu, într-o lovitură de stat. În 1989 Qatar a început să elibereze vize turistice, prevestind o nouă eră, cu frontierele deschise. Turismul, în ciuda inaugurărilor de noi hoteluri extravagante, mai are încă de așteptat, îngreunat de situația politică riscantă din Orientul Mijlociu. Percepția că micul stat oriental se găsește încă sub amenințarea atentatelor discriminatorii, împotriva turiștilor occidentali, încă nu a dispărut. Cu toate acestea, o dată cu numirea ca gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, țara este în curs de a schimba aceste percepții, pregătindu-se metodic și îmbunătățindu-și infrastructura turistică pentru a reuși să întâmpine masa de vizitatori străini.

Fie că vizitează Qatar din motive de afaceri sau pentru o vacanță de relaxare, majoritatea turiștilor folosesc capitala Doha ca punct de intrare. O fostă localitate pescărească, Doha este astăzi unul din cele mai importante orașe din Orientul Mijlociu și un centru comercial major. Are o populație numeroasă de britanici și americani (baza aeriană de la Al Udeid a fost folosită ca centru operativ pentru invazia americană în Irak din 2003), factor determinant în transformarea orașului într-o combinație de culturi și stiluri arhitecturale estice și vestice.

Turiștii tind să-și petreacă majoritatea timpului de-a lungul „Corniche” din Doha, o promenadă mărginită de palmieri, ce se extinde pe o distanță de 7 kilometri de-a lungul liniei de coastă, împânzită de hoteluri de cinci și șase stele, restaurante, magazine, plaje și zone recreaționale. La o mică distanță pe mare de la promenadă se găsește Insula Palmierilor, o escapadă plină de facilități distractive în familie și restaurante de primă clasă bazate pe fructe de mare. Doha dispune și de echivalentul Disney World: parcul tematic „Regatul lui Aladin” se găsește în zona golfului vestic. O atracție majoră pentru vizitatori este, bineînțeles, shoppingul, fie că este facut în piețele tradiționale sau în multitudinea de malluri ultramoderne ce împânzesc centrul orașului.

Cei ce doresc să exploreze regiunile din afara orașului pot întreprinde excursii prin localitățile din împrejurimi, satele pescărești, plajele liniștite, de-a lungul resorturilor luxoase sau în sanctuarul Almaha din Shahaniya, unde oryxul arab, pe cale de dispariție, este protejat prin lege. Oryxul stă la originea legendei unicornului și este simbolul național al Qatarului, afișat pe fuselajele avioanelor companiei Qatar Airways.

Fie că doriți să învățați să vă tocmiți în souquri (piețele tradiționale arăbești), că doriți să vă îmbunătățiți capabilitățile de șofer de-a lungul dunelor de nisip, să vă relaxați pe plajă sau să vă minunați la splendorile lumii arabe într-unul din muzeele urbane, Qatar are ceva de oferit oricărui călător. Pentru turiștii de leisuire, este un paradis al shoppingului; în același timp, vizitatorii în scop de afaceri se vor bucura de toate cele menționate și în plus, de faptul că micul stat oriental devine un centru regional propriu-zis. Cu o mare varietate de parcuri de amuzament, la care se adaugă grădina zoologică, copiii vor avea la dispoziție partea lor de paradis. Qatar este destinația perfectă pentru amatorii de confort, dar țin și la diversitatea de posibilități de aventură. O călătorie aici înseamnă plaje relaxante, shopping la cel mai înalt nivel, piețe exotice și o nesfârșită colecție de peisaje fabuloase de-a lungul dunelor strălucitoare.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...