Ghid turistic Pamplona

Festivalul San Fermin Festivalul San Fermin

Pamplona sau așa cum mai este cunoscută în Navarra, Iruña, a fost capitala provinciei istorice încă din secolul al IX-lea, iar mult înainte de acel moment, a jucat rolul de fortăreață, apărând granițele de nord ale Spaniei, la poalele Munților Pirinei. Și-a primit numele de la generalul roman Pompei și are o lungă istorie de capitală a unui stat semi-autonom de-a lungul timpului, un punct important de oprire pentru pelerinii în drum spre Santiago de Compostela. Astăzi, orașul este unul prosper, gazda pentru 200.000 de oameni, cu multe de oferit, în special în jurul centrului vechi, Casco Antiguo: biserici impunătoare, un parc minunat și o citadela masivă.

O destinație robustă și profundă, Pamplona se poate vizita pe toată durata anului, însă pentru cei ce au vizitat-o în timpul Fiestas de San Fermin, alegerea oricărei alte perioade din an pentru a o vedea, poate reprezenta un adevărat regres. Tot ceea ce puteți și veți dori să vedeți în Pamplona se găsește în cadrul remarcabilului cartier vechi, Casco Antigua. Concentrat în jurul Plaza del Castillo, mărginit de cafenele cochete, este un amestec uneori desuet de clădiri din toate epocile, unde se poate explora, efectiv, fiecare alee de piatră, delimitate de magazinele, barurile găzduite în spatele obloanelor medievale.

Catedrala Santa Maria este la bază o construcție gotică, construită într-o perioadă de timp de 130 de ani, între secolul al XIV-lea și al XVI-lea, la care a fost adăugată o fațadă mai puțin impresionantă în secolul al XVIII-lea. Poate că nu arată extraordinar din exterior, însă interiorul, ce conține mormintele lui Carol al III-lea de Navarra și al Eleanorei de Castilia, este cu adevărat magnific. Nu ratați ocazia să aruncați o privire către lucrătura căilor principale de acces (în special a Puerta de la Preciosa) și capela construită de un episcop din secolul al XIV-lea pentru a-și găzdui propriul loc de veci. Accesul în catedrală se face dinspre calle Dormitaleria, pe lângă Museo Diocesano, o colecție remarcabilă de artă sacră navareză. 

În spatele catedralei, într-una din cele mai vechi zone ale orașului Pamplona, veți găsi secțiunea cea mai bine conservată a fostelor ziduri defensive, unde Baluarte de Redin și Portal de Francia domină, cu siluetele lor, mica buclă formată de cursul Rio Arga. Dacă alegeți să părăsiți incinta pe aici, aveți șansa să coborâți până la nivelul apei, de unde vă puteți face o idee despre cât de impresionant arată aceste structuri defensive. Urmați linia interioară a zidurilor și veți ajunge la frumosul Museo  de Navarra, găzduit în incinta unui vechi spital, pe calle Santo Domingo. Laolaltă cu ruinele și artefactele preistorice și romane, muzeul dispune de o colecție deosebită de artă, din care putem menționa portretul Marqués de San Adrián, opera lui Goya și o serie largă de picturi din regiunea Navarra. Mergând înapoi spre piața principală de-a lungul calle Santo Domingo și Plaza Consistorial, veți trece pe lângă Mercado și clădirea frumoasă a primăriei în stil baroc (ayuntamiento).

La sud de orașul vechi, faceți-vă puțin timp să hoinăriți prin vechea Ciudadela (sau citadelă), astăzi un parc și o galerie de artă, în timp ce, pe partea opusă, pe Avenida del Ejército, se găsește sala de concerte Auditorio Baluarte, opera arhitectului local Patxi Mangado. Un alt exemplu vibrant de arhitectură modernă spaniolă se află la nord de stația de autobuz, structura metalică a magazinului universal El Corte Ingles, finalizată în 2005 de aceeași companie. La nord-vest de aici este Parque de la Taconera, o bandă verde de vegetație la capătul zidurilor orașului, locul de relaxare favorit pentru studenți și localnici.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...