Arabii au fost cei care au transformat ariditatea regiunii Murcia într-o adevărată grădină a raiului implementând o serie de sisteme de irigații, aducând apa din râul Segura. Astăzi, „Huerta murciana” joacă încă un rol important în agricultura Spaniei. Din păcate, cultura legumelor în sere a luat locul agriculturii tradiționale, biologice pure. Sperăm însă ca viitorii consumatori vor fi mai conștienți de ceea ce înseamnă produsele naturale, înlăturând astfel agricultura mai agresivă, de masă și înlocuind-o cu cea sănătoasă, bio.
Colțul de sud-est al Spaniei a rămas relativ izolat de restul țării până în secolul trecut, astfel că nu a suferit de efectele turismului de masă, așa cum s-a întâmplat în Catalonia, Insulele Baleare sau regiunea vecină, Comunitatea Valenciană. Există câteva mega-resorturi, precum La Manga sau Mazarron, însă vaste lungimi de coastă au rămas la fel de sălbatice și de frumoase precum odinioară. În spatele litoralului, spre interior, veți descoperi un pământ de o frumusețe crudă, cu mulți munți și păduri de pin, ce par că nu fac parte din acest loc însorit și uscat.
O călătorie printre minunile regiunii Murcia ar începe de pe spectaculoasa Costa Calida, trecând pe lângă sculpturile de nisip din Bolnuevo și printr-un peisaj montan pitoresc înainte de a ajunge la porțile capitalei regionale, orașul Murcia. Apoi vă puteți îndrepta spre Cartagena pentru a vedea impresionantul teatru roman și de aici, mai departe, spre interior, în Caravaca de la Cruz și uimitorul sanctuar de la Cruz. Printe cele mai populare atracții se numără decorul natural din jurul farului Cabo de Palos, Parcul Regional Calblanque și câmpurile de orez din nord-estul regiunii, inclusiv localitatea Calasparra.
Surse imagini