Palatul Sternberg

Palatul Sternberg Palatul Sternberg

Detalii Praga

Impresionantul Palat Sternberg din Praga face parte din enormul complex de castele si palate din Piata Castelului sau „Hradcany” in limba ceha. Construit ca un concept arhitectural in apogeul epocii baroc, intre anii 1697 – 1709, folosind sute de muncitori si un buget apreciabil, palatul a fost comandat de catre contele Wenceslas Adalberg de Sternberg.

Ceea ce l-a determinat pe conte sa construiasca palatul, ca locatie majora pentru organizarea balurilor princiare si a diferite altor evenimente distractive, l-au determinat pe nepotul acestuia, Leopold de Sternberg, sa il vanda, in 1811 si de atunci are o multitudine de intrebuintari.

In timpul secolului al XVIII-lea, a fost in principal centru de expozitii insa, dupa achizitionarea acestuia de catre asociatia feminista Saint Anne, a fost folosit ca institut pentru persoanele cu handicap mental. Odata cu fondarea republicii Cehoslovacia, in 1919, palatul a fost preluat de stat, fiind folosit de catre institutiile militare si continua sa adaposteasca trupe pana dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Prezenta armatei aici nu a facut bine cladirii, eventualele ornamente si elemente de arhitectura interioara fiind tratate cu usurinta sau deloc, spatiile fiind folosite mai mult pentru functionalitate si mai putin pentru prezentare. Cu toate acestea, in timpul comunistilor, se fac eforturi considerabile pentru a-i reda vechea infatisarea si a-i recapata faima apusa.

In ultimii 50 de ani, Palatul Sternberg creste considerabil in popularitate dar ajunge sa fie serios redecorat doar in ultimii 20 de ani, in special daca ne referim la frescile de pe tavan, realizate cat mai aproape de infatisarea lor initiala. Parte a celor mai interesante atractii din interiorul palatului, colectia de arta (din Galeria Nationala) merita cu prisosinta toti banii de pe biletele de intrare. Primul etaj adaposeste o colectie impresionanta de arta, datand din prima perioada a civilizatiei habsburgice, in special opere apartinand artistilor germani sau austrieci, precum Albrech Durer. Urmatorul etaj contine obiecte minunate de arta din secolele XIV – XVI: manierism florentin, maestri din Toscana precum Daddi sau Lorenzo Monaco. Urcand inca un etaj, gasim operele unor mari maestri internationali: Tintoretto, Tiepolo, Rubens, El Greco, Goya si multi altii.

Palatul Sternberg este o atractie turistica remarcabila, care merita o vizita mai indelungata. La fel ca multe alte monumente nationale, este inchis in timpul zilei de luni dar este deschis chiar si duminica. Ultimul vizitator este primit cu 45 de minute inainte de inchiderea programului.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Hradcanske namesti 57/15, 118 00 Praga 1

 • Transport

  cu metroul, statia Staromestska; cu tramvaiul, linia 22, statia Prazsky hrad

 • Telefon
  +420.233.090.570
 • Website
 • Orar

  luni: inchis; marti – duminica: 10:00 – 18:00

 • Tarif

  150 coroane cehesti (aprox. 6 euro)

Etichete:

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...